Početna Gradske teme Brza pruga Novi Sad – Beograd biće završena do kraja godine

Brza pruga Novi Sad – Beograd biće završena do kraja godine

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da su otklonjeni problemi sa stranim izvođačima angažovanim na izgradnji brze pruge od Beograda do Novog Sada, da će ta deonica biti završena u roku, do kraja 2021, kao i da će biti puštena u saobraćaj nakon testova koji traju oko dva meseca.

Momirović je rekao Tanjugu da se već vode pregovori sa Kinezima i evropskim partnerima o nabavci vozova koji će moći da idu tom prugom brzinom od 200 kilometara na sat.

Tako će građani za nešto više od pola sata moći da putuju vozom između Beograda i Novog Sada, naglasio je on.

Nije tajna da je to projekat gde imamo dosta problema u prošlosti. Došli smo do toga da je i predsednik Aleksandar Vučić morao svojim autoritetom da se umeša da i naše i strane partnere natera da se drže ugovora. Mi smo sve te probleme rešili i oni su iza nas – rekao je Momirović.

Uveren je da će do kraja 2021. biti gotova deonica do Novog Sada koji će biti deo brze pruge Beograd – Budimpešta.

Očekujem da će u roku od dva meseca, od kada se radovi završe, biti obavljena sva testiranja i da će pruga biti u komercijalnoj upotrebi. Mi smo otvorili razgovore i sa Kinezima i sa evropskim partnerima o nabavci vozova. Nama je cilj da imamo najmodernije vozove u ovom delu Evrope i ko bude ponudio najbolju cenu i u najkraćem periodu, od njega ćemo kupiti – rekao je Momirović i dodao da se sve radi transparentno, kao i da je cilj da što više strana bude uključeno u pregovore o nabavci vozova.

Istakao je da u 2021. moraju da krenu radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, kao i gradnja brze saobraćajnice Sombor – Kikinda.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Pixabay