Početna Gradske teme Sokolski dom u godinu jubileja ulazi u novom ruhu

Sokolski dom u godinu jubileja ulazi u novom ruhu

Godina koja je za nama bila je veoma teška zbog pandemije kovida-19, a tu sudbinu delili su i sportisti, među kojima i Sokolsko društvo „Vojvodina”, koje proslavlja 115 godina rada – a u ovu godinu ulazi uz još jedan vredan jubilej, to je 80 godina od kada je počeo da radi Sokolski dom.

To je kuća u kojoj su iskovani svi vredni sportski rezultati, ali i gde je negovan sportski duh u zdravom telu, te se razvila mnogobrojna prijateljstva, kako kroz takmičarske programe Sokolskog društva, tako i kroz rekreativne.

Pošto je energetska efikasnost Sokolskog doma, koji je već ušao u vremešne godine, veoma važna, uprava društva donela je odluku da u protekle dve godine u to uloži osam miliona dinara.

Ova godina bila je teška za sve delatnosti, pa tako i za članove Sokolskog društva „Vojvodina”, ali i ostale korisnike prostora u domu – kaže predsednik SD „Vojvodina” Miroslav Kovačev. – Donosili smo odluke kojima smo izlazili u susret svim korisnicima prostora da bi im se zakupnina smanjila na minimum da bi lakše mogli da prebrode epidemiju koronavirusa koja je zadesila našu zemlju. Za sada smo završili oko 70 procenata zacrtanog plana zamene stakala i na objektu postavljanja termoizolacije. Sve ovo što se dešavalo u prethodnom periodu malo nas je usporilo, ali se nadamo da ćemo uspeti da sve uradimo tokom 2021. godine. Tada bi, u saradnji s gradskim zavodom za očuvanje spomenika trebalo i da uradimo obnovu fasade na pojedinim mestima, a i da okrečimo objekat koji je sinonim sporta i kulture u Novom Sadu. Sve što smo do sada uradili, radili smo onako kako struka nalaže i nastavljamo ulaganja u Sokolski dom.

U nacrtu finansijskog plana za sledeću godinu, koji je usvojila Skupština Sokolskog društva, predviđeno je još dva miliona dinara za rekonstrukciju prozorskih okova.
Verujemo da će nam za rekonstrukciju dela fasade i njeno krečenje biti potrebno još deset miliona dinara. Mislim da ćemo od novca koji prikupimo od korisnika doma i sopstvenog budžeta sve moći da uradimo. Posebno je važno da s relevantnim institucijama pokušamo da rešimo dugogodišnji problem ulaznog stepeništa i prilaza koji bi bio prilagođen osobama s invaliditetom, a sve u skladu sa standardima. Zalažemo se za takav pristup u svim budućim investicijama Sokolskog doma jer ulaganje u Dom je ulaganje u budućnost i prosperitet svih njegovih korisnika – kazao je Miroslav Kovačev.

Po rečima sportskog direktora Sokolskog društva „Vojvodina” Jakoba Matića, u što kraćem roku Sokolski dom će dobiti izgled koji i zaslužuje.

U prethodnom periodu uložene su ogromne pare u infrastrukturu objekta – naveo je Matić. – U saradnji s JKP „Vodovod i kanalizacija” uspeli smo da razdvojimo sve korisnike, da svi imaju svoj potrošački kontrolni sat za utrošak vode. Takođe, rešavani su problemi s električnim brojilima i njihovim korišćenjem, snimanje toplotne instalisane snage u saradnji s „Novosadskom toplanom”, hidroizolacija terasa i prostorija i mnogi drugi poslovi na održavanju objekta.

Jakob Matić je rekao i da se, i pored toga što je pandemija otežala gimnastička nadmetanja, vredno radilo uz poštovanje svih mera. Održana su i neka takmičenja i time nastavljen kontinuitet.

Početkom ove godine očekuje nas i izdavanje drugog dela Foto-monografije novosadskog Sokolskog društva, koju izdajemo u saradnji s Muzejom Vojvodine i Sokolskim kulturnim centrom. Takođe, planiran je da se Međunarodni sokolski slet održi tokom juna 2021. godine u saradnji sa Sokolskim savezom Srbije i Svetskom sokolskom federacijom, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Srbija, Vojvodina i Grad Novi Sad su označeni na sportskoj mapi sveta kao mesta u kojima je sport deo života. Sportisti s ovog područja, svojim vrhunskim rezultatima, multikulturalnošću, tolerancijom i ravnopravnošću, naši su najbolji ambasadori – kazao je Matić.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Wikipedia