Početna Gradske teme Brzinski displeji sa radarima uskoro kod osnovnih škola

Brzinski displeji sa radarima uskoro kod osnovnih škola

0

Postavljanje savremenih saobraćajnih znakova sa dopler radarima trebalo bi da počne u roku od tri meseca u zoni osnovnih škola. Prvi će biti postavljeni kod škola “Đorđe Natošević” u Maksima Gorkog i “Jožef Atila” na Telepu, a planirano je da na obe lokacije bude po dva aparata.

Oprema koju Grad nabavlja, a koji se naziva i brzinski displeji, treba da informišu vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja i upozoravaju na prekoračenje brzine na toj lokaciji, u ovom slučaju u zoni određene škole.

Znaci sa dopler radarima se napajaju preko solarnih panela i imaju domet od 200 metara. Registrovaće brzinu vozila koja prilaze školi i potom davati obaveštenja vozačima.

Znak će imati mogućnost da prikaže bilo koje ograničenje brzine od 10 do 50 km/h i znak “Deca na putu”. Ispod ovog natpisa treba da postoji mogućnost da se pojavi emotikon “osmeh” u zelenoj boji i emotikon “tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila, a pored treba da stoji poruka “Uspori” u crvenoj boji ili “Hvala” u zelenoj boji. Takođe, u gornjem delu znaka će biti i dva žuta treptača koja treba da budu dodatna upozorenja na prekoračenje brzine. Planirano je da isporuka i ugradnja prvih znakova sa radarima bude 90 kalendarskih dana, a procenjena vrednost nabavke je 2.500.000 dinara.

Ovi radari će, kako 021.rs saznaje, biti povezani i sa Sistemom automatskog upravljanja saobraćajem Grada Novog Sada čime će se omogućiti nadzor nad njima uz kontorolu preko računara u kontrolnom centru i realnom vremenu.

Osim što će vozače informisati o brzini, ovi znakovi sa dopler radarima Gradu će dostavaljati podatke o maksimalanoj i prosečnoj brzini vozila, koliko je gust saobraćaj i koliko vozila prolazi, kao i podatke o prekoračenju brzine na svakoj lokaciji gde su postavljeni. Svi ovi statistički podaci, a računajući da će uređaji biti na više od 30 lokacija samo za osnovne škole, u budućnosti će pomoći da se bolje planira saobraćaj u gradu.

U planu je da narednih godina znakovi sa ugrađenim dopler radarima budu postavljeni kod svih osnovnih škola, kojih u Novom Sadu i okolnim naseljima ima 37, a među koje spadaju i muzičke škole i druge specizalizovne obrazovne ustanove.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay