Početna Gradske teme Voda u Dunavu bezbedna za kupanje

Voda u Dunavu bezbedna za kupanje

Kontrola Dunava na različitim kupalištima sprovodi se od 10. juna i za sada voda ne predstavlja opasnost po zdravlje građana, rekla je specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prema njenim rečima, svakog dana se redovno, na jednom mestu kontroliše voda na gradskoj plaži Štrand i rezultati se mogu pratiti preko oglasne table kupališta. Osim toga, jednom nedeljno se voda Dunava kontroliše kod Futoga na plaži, zatim Begečke jame, kao i Oficirske plaže i ona zadovoljava propisane zahteve kvaliteta za I do III klasu površinske vode. Iako je voda za kupanje trenutno bezbedna, iz te ustanove apeluju na građane da ispoštuju osnovni higijenski red posle povratka s kupališta.

– Nakon kupanja u Dunavu obavezno je tuširanje zdravstveno ispravnom vodom za piće koja je dostupna na Štrandu. Ukoliko se kupate na drugim mestima gde nema organizovanih tuševa i kupatila, odmah po dolasku kući obavezno je prvo tuširanje, skidanje sa sebe kompletne odeće i istresanje peska i svih drugih čestica koje pokupite sa sobom, jer u njima mogu biti prisutni različiti uzročnici bolesti – kazala je dr Bijelović.

Što se tiče zdravstvene ispravnost vode za piće iz novosadskog vodovoda, Bojelović ističe da su analize pokazale da je u više od 98 odsto uzoraka voda bezbedna i ne postoji opasnost po zdravlje, stoga se može slobodno koristiti. Talog smeđe boje ili pojava crnih pahulja u vodi ne predstavlja opasnost i preporuka je da se voda iz česme pusti da malo oteče pod blagim mlazom.

Voda iz javnog bunara „Snežna Marija” je neispravna i ne preporučuje se za upotrebu, dok ostali javni bunari imaju u sebi neke fizičko-hemijske elemente koji mogu biti uzrok neispravnosti, ali za sada ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay