Početna Gradske teme Buka u Novom Sadu prelazi dozvoljene granice

Buka u Novom Sadu prelazi dozvoljene granice

0

Novi Sad je bučan grad, pokazuju istraživanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Prema njihovim podacima, prekoračenje dozvoljenih granica buke prisutno je već čitavu deceniju, i to posebno noću. Koji delovi Novog Sada su najkritičniji?

Osim na Telepu i u Petrovaradinu, nivo buke u gotovo svim delovima grada prelazi dozvoljene granice, pokazuju podaci Gradske uprave za zaštitu životne sredine.

Glavni uzrok stvaranja buke je saobraćaj, a prekomerna izloženost, može da dovede i do zdravstvenih problema.
“Stanovništvo se žali na buku, smeta im buka, ometa im svakodnevne aktivnosti, ometa mogućnosti rada, koncentracije, učenja i ostaloga, i naša istraživanja su pokazala da buka doprinosi nastanku akutnih oboljenja srca”, kaže dr Sanja Bjelović za RTV.

Unapređenje saobraćaja, jedna je od preventivnih mera zaštite od buke, kažu u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, a od nje se, kažu, možemo zaštiti i povećanjem zelenih površina.

Dozvoljen nivo buke u centru grada je 65 decibela, u zonama za stanovanje gornja granica je 55 decibela, dok je u parkovima, kao i tokom noći, dozvoljeno najviše 40 decibela.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay