Početna Gradske teme Bulevari “donose” 1.000 hektara površine za nove fabrike

Bulevari “donose” 1.000 hektara površine za nove fabrike

0

Bulevar Evrope

Investitori, zainteresovani za ulaganje, odnosno, gradnju proizvodnih ili prodajnih kapaciteta u Novom Sadu, više ne bi trebalo da imaju problema sa pronalaženjem adekvatne lokacije, odnosno, dovoljno velike površine zemljišta.

Novosadske gradske vlasti, naime, izgradnjom novih bulevara, ali i nove radne zone uz auto-put Beograd-Subotica, “otvorile” su gotovo 1.000 hektara novih građevinskih površina, uz adekvatne saobraćajnice, lake za infrastrukturno opremanje.

Novi Sad će za nepun mesec dana u Radnoj zoni “Sever 4” investitorima ponuditi novu parcelu od šest hektara, čije komunalno opremanje treba da bude završeno u aprilu – najavljuje Dejan Mandić, direktor JP “Zavod za izgradnju grada”.

Četvrta faza izgradnje Bulevara Evrope, koja je nedavno završena, nema samo saobraćajni značaj za naš grad. Tu je i veliki strateški potencijal.

Opremanjem ovog bulevara, dodao je Mandić, stvoreni su urbanistički uslovi da 900 hektara uz tu deonicu Novi Sad stavi na raspolaganje investitorima.

Ova lokacija izuzetno je atraktivna za ulaganje zbog blizine auto-puta Beograd Subotica – objasnio je Mandić.

U prvoj fazi uređenja radne zone “Sever 4”, takođe, opremićemo komunalnom infrastrukturom 19 hektara i dve lokacije, jednu od osam hektara, na kojoj će poslovati “Lir” i čije opremanje i objekat fabrike treba da budu gotovi u oktobru, i druga parcela od šest hektara za novog investitora.

Dolazak dve američke kompanije iz automobilske industrije, “Lir” i “Delfi”, koje će zaposliti oko 5.000 radnika, takođe, ima jako veliku važnost, jer će smanjiti nezaposlenost, a takođe, i privući nove investitore iz SAD.

Novi Sad je, podsećamo, krajem 2015. usvojio Strategiju održivog razvoja u narednih pet godina. U strateškom dokumentu su 163 projekta, među kojima i oni iz oblasti energetike, energetske efikasnosti i zelenih energija.

PREČISTAČ

Novi Sad bi, kako najavljuju u gradskim vlastima, takođe, aplicirao kod EU za novac za izgradnju prečistača otpadnih voda. Taj novac će biti iskorišćen za projekat, a takođe i za analize, kojima bi trebalo da se utvrdi najbolja lokacija budućeg prečistača.

Izvor: Novosti
Foto: 021