Početna Gradske teme Cena karte brzim vozom Beograd-Novi Sad 300 dinara, besplatno za decu do...

Cena karte brzim vozom Beograd-Novi Sad 300 dinara, besplatno za decu do 7 godina

0

Vozna karta od Beograda do Novog Sada, brzim “Soko” vozom koji će saobraćati prugom koja će biti otvorena za saobraćaj u subotu 19. marta, koštaće 300 dinara u jednom pravcu tokom promotivnog perioda, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je za Tanjug rekao da će prevoz na toj relaciji biti besplatan za decu uzrasta do sedam godina koja su u pratnji roditelja.

“Moramo da vratimo poverenje u železnicu, ljude u vozove i zato na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u narednom periodu cena karte za brze soko vozove iznosiće 300 dinara, a deca uzrasta do sedam godina prevoziće se besplatno u pratnji svojih roditelja”, rekao je Momirović.

Istakao je da će posle 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i 46 godina od puštanja pruge Beograd-Bar konačno biti otvoren jedan kapitalan projekat u železničkoj infrastrukturi.

Kako je rekao, dva najveća grada u Srbiji biće povezana najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom, a najbrži vozovi, u Jugoističnoj Evropi, koji će se kretati brzinom od 200 km/h, ići će od Beograda do Novog Sada.

“Probajte novu brzu prugu i nove brze, “Soko” vozove. Ovo smo zajedno uspeli, zajedno smo izgradili ovu infrastrukturu, zajedno vraćamo železnicu na saobraćajnu kartu Srbije i zajedno možemo da napravimo čudo”, poručio je Momirović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije najavio da se u subotu 19. marta, za saobraćaj otvara brza pruga od Beograda do Novog Sada, na kojoj će vozovi ići brzinom od 200 kilometara na sat.

“Otvaranje pruge je pomereno sa 15. marta na 19. mart jer sam želeo da prisustvuje najviše mađarsko rukovodstvo zajedno sa nama i to je jedini razlog za kašnjenje tri ili četiri dana”, kazao je Vučić.

Srbija voz: Pobedničko rešenje ispunjava sve uslove

Pobedničko rešenje konkursa “Pusti inspiraciju da te vozi” za naziv i logo brzih vozova, autora Andrije Arsića ispunjava sve uslove konkursa i u skladu je sa novim vizuelnim identitetom brzih vozova i u eventualnoj primeni sa logotipom Srbija voza čini prepoznatljivu i primenljivu celinu, saopštili su iz tog preduzeća, povodom reakcija pojedinih građana u vezi sa pobedničkim rešenjem.

U saopštenju se navodi da je cilj konkursa bio afirmacija kreativnog potencijala Srbije i podsticanje njegovog daljeg razvoja.

Organizator konkursa “Srbija voz” navodi da su, imajući to u vidu, žiri činili najistaknutiji predstavnici kreativne industrije koji su odlučivali o pobedničkom rešenju.

Žiri su činili jedan od najvećih autoriteta u oblasti marketinga u regionu Ivan Stanković, direktorka kreativne agencije Ovation Nataša Filipović, vodeći regionalni vizuelni umetnik i fotograf Nebojša Babić, ambasador platforme Srbija Stvara Petar Strugar i režiser i predstavnik kreativne industrije Srbije u brojnim oblastima Milorad Milinković.

“Uzimajući u obzir da je prvi kriterijum za selekciju rešenja bio relevantnost, odnosno da rešenje odražava karakteristike proizvoda brzih vozova Srbije, od ukupno 3.481 pristigle prijave, brojne su sadržale iste predloge za naziv vozova koji asociraju na brzinu”, navodi se u saopštenju i dodaje da su među najčešćim bili “soko”, “vihor”, “košava”, “zmaj”, “munja”.

Navodi se i da je do odlaganja datuma proglašenja pobednika došlo isključivo zbog vremena koje je bilo potrebno za selekciju i razmatranje svih dostavljenih prijava.

Dodaje se da je većinu prijava na konkurs, organizator primio tokom poslednjih nekoliko dana trajanja konkursa zatvorenog 21. februara.

Izvor: RTV
Foto: Srbija voz