Početna Gradske teme Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele...

Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele u Beočinu

0

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ objavio je da je zemljište oko Kestena na Fruškoj gori Eparhija sremska dala bračnom paru Sanja i Nebojša Petrić, a zauzvrat su dobili parcele u katastarskoj opštini Lug, u Beočinu. Kako je navedeno u dokumentima do kojih je došao ovaj pokret, razmenjene parcele su iste vrednosti.

Kako navode u Pokretu OŠFG, ključnu ulogu u razmeni ovih parcela imala je uprava JP Nacionalni park Fruška gora, na čelu sa v.d. direktorom Radoslavom Krunićem i Eparhija sremska, uz „revnosno servisiranje pojedinih službenika iz PZZP i opštine Beočin“.

– Ključni dokaz smo danas dobili: Istorijat parcele 2476, vraćene resititucijom Eparhiji sremskoj i uknjižene na nju 2014. godine. Ova parcela je volšebno „nestala“ 2020. godine iz Katastra, a razlog je razmena parcela 2018. godine između supružnika Petrić sa jedne strane i Eparhije sremske sa druge strane. Crkva je njima dala 1ha38a Kesten KO Rakovac, a Petrići njima 6ha82a Dumara, KO Lug. Piše iste vrednosti u ovom dokumentu – navodi OŠFG na svom Fejsbuk profilu.

Kako kažu, tom pogodbom oteta je žuta planinarska staza, jer je na njoj deo atarskog puta koji ide preko crkvene parcele 2476, a drugi deo ide preko privatne parcele koja je bila u vlasništvu „MB Holdinga doo“, a Petrići su je kupili 2019. godine. Takođe, deo ide preko državne parcele sela Rakovac i državnog dela Nacionalnog parka Fruška gora.

– Kupovina privatnih parcela od „MB Holdinga doo“ se još uvek može osporiti shodno Zakonu o zaštiti prirode i pravu preče kupovine koje je imala država. Od notara imamo odgovor da će oni samo po sudskom zahtevu dostaviti podatke. Ali mi znamo da „MB Holding doo“ nisu dostavili državi ponudu, jer imamo sve informacije od javnog značaj. Uprava JP Nacionalni park Fruška gora je najdirektnije odgovorna! POSTUPILA JE SUPROTNO svojim obavezama iz čl. 68 Obaveze upravljača i čl. 60 Pravo preče kupovine, Zakona o zaštiti prirodi, ćutanjem na sve ove transkacije i zamene i prodaje svih privatnih parcela koje su u granicama NP FG – ističu aktivisti pokreta.

– Rukovodioci opštine Beočin i SPS i SNS su sve odobravali, upisivali, donosili rešenja, izdavali dozvole i još uvek to rade – kako to već biva u državi koja odavno liči na divlji zapad, jer je otimačina neviđenih razmera. Ovo je još jedan dokaz da je vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u NP Fruška gora katastrofalan potez, sa dugoročno nesagledivim negativnim posledicama po prirodna dobra i javni interes! – dodaju.

Sanja i Nebojša Petrić su vlasnici kompanije Galens i protiv ekoloških aktivista podneli su pet tužbi – dve kolektivne protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Izvor: novisad.com
Foto: Odbranimo šume Fruške gore / Fejsbuk