Početna Gradske teme Cena kvadrata u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra

Cena kvadrata u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra

ThinkstockPhotos-477355145

U 2016. godini cene kvadratnog metra stambenog prostora ostaće stabilne, gradiće se više, a tražnja će blago da poraste, pišu “Halo oglasi”.

Ocenjuje se da će cena kvadrata u Beogradu da se kreće od 500 do 2.400 evra, a u Novom Sadu od 500 do 1.500 evra.

List navodi da će ovu godinu, kada je reč o tržištu nekretnina, obeležiti i legalizacija, te novi zakon o stanovanju, uvođenje elektronske građevinske dozvole, ali i nastavak poboljšanja usluga sada već licenciranih agenata.

U Srbiji trenutno ima oko 1,5 miliona nelegalizovanih objekata, a resorno ministarstvo je već upozoravalo da će za one koji ne upišu svoju nekretninu u zemljišne knjige uslediti rušenje.

Ono što će legalizacija sigurno doneti u 2016. godini je porast cena novogradnje, jer se stanovi kod kojih su “papiri predati za legalizaciju” trenutno prodaju po dosta niskim i cenama ispod realne tržišne vrednosti – pišu “Halo oglasi”.

Ipak, dodaju, taj porast cena novogradnje neće mnogo uticati na sveukupan trend i stabilne cene nekretnina u Srbiji, koje će takve ostati i u 2016. Za razliku od prethodnih, turbulentnih godina, sada se, poručuju, može odrediti tačna prosečna cena po delovima Beograda i u gradovima u Srbiji.

U 2015, kako je navedeno, cena kvadratnog metra u Beogradu kretala se od 500- 600 evra na periferiji, pa do oko 2.400 za prestoničku ekstrazonu. U Novom Sadu cene su se kretale od 500 do 1.500 evra, dok u Nišu kao i u Kragujevcu kvadrat košta od 500 do 1.100 evra.

Kako podsećaju, u drugoj polovini 2015. banke su dodatno snizile kamate na stambene kredite, koje su najpovoljnije u poslednjih 10 godina, što bi trebalo i blago da poveća tražnju za nekretninama u 2016.

Građani će sada moći da, uz niže troškove, odaberu životni prostor, a uz promene koje su se već dogodile u 2015. godini, očekujemo da će promet nekretnina biti transparentan i maksimalno zaštićen od mogućih prevara – piše u analizi trendova ovog lista.

Kada je reč o zakonu o stanovanju, on će obeležiti ovu godinu tako što će svi koji žive u stambenim zgradama morati da se prilagode novim pravilima. Primera radi, zgrade će dobiti upravnike, upravnici će za svoj rad odgovarati skupštini stanara, a upravnika bira vlasnik objekta koji tu odluku opet donosi na skupštini stanara.

Od oko 2.000 licenciranih agenata, procena je da će ih u 2016. na tržištu biti još nekoliko stotina, jer će biti raspisani i novi ispitni rokovi za sticanje licence.

Ono što sigurno možemo očekivati je dalje ukrupnjavanje tržišta, u smislu gašenja manjih agencija i jačanja onih koje su se trajno opredelile za legalno i kvalitetno poslovanje – piše list.

Izvor: Halo oglasi
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos