Početna Danas u gradu Dom u Veterniku dobio senzornu sobu

Dom u Veterniku dobio senzornu sobu

AKVARIJUM

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, odakle je poručio da 2016. godina mora da bude godina solidarnosti.

Vulin je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem prisustvovao puštanju u rad senzorne sobe namenjene za terapiju štićenika doma koji imaju problem sa orjentacijom.

Ministar je posebno zahvalio Elektroprivredi Srbije i Društvu lekara Vojvodine koji su finansijski podržali izgradnju senzorne sobe.

Slogan EPS-a je “Uključi se u život”, a mi smo danas ovu decu uključili u kvalitetnije uslove i dali im mogućnost za kvalitetniji život – rekao je Vulin i dodao da je EPS do sad donirao tri miliona dinara za slične namene i da je ovo četvrta senzorna soba koja je, zahvaljujući EPS, otvorena.

ALEKSANDAR VULIN, ZORAN ARBUTINA I MILOS VUCEVIC

Vulin je zahvalio i lokalnoj samoupravi u Novom Sadu jer kako je rekao, sve socijalne ustanove u gradu imaju maksimalnu podršku od strane gradske administracije, baš kao što imaju i od Ministarstva.

Ministar je podsetio da je Dom za decu ometenu u razvoju institucija čiji je osnivač Pokrajina i pod ingerencijom je pokrajinske vlasti, ali je dodao da to ne predstavlja problem vladi i da se ulaže u to da se korisnicima stvore bolji uslovi.

Iz republičkog fonda samo u 2015. godini u poslednjoj tranši za dom u Veretniku izdvojeno je devet miliona dinara. Očekujem da će u 2016. biti završen i proces licenciranja i da će dom raditi po najvišim mogućim standardima – rekao je Vulin.

ALEKSANDAR VULIN, ZORAN ARBUTINA I MILOS VUCEVIC

Gradonačelnik Novog Sada rekao je da mu je drago što je 2016. godina počela konkretnom pomoći domu u Veterniku.

Pre svega treba zahvaliti ministarstvu na čijem čelu se nalazi Vulin, i njemu lično na inicijativi, a posebno mi je drago da postoji dosta društveno odgovornih kompanija kao što je EPS, koje deo svojih zarada usmeravaju u opšte društveno dobro – rekao je Vučević.

ALEKSANDAR VULIN, ZORAN ARBUTINA I MILOS VUCEVIC

Direktor Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku Zoran Arbutina rekao je da senzorna soba služi za terapijski tretman koriniska koji imaju probleme sa senzornom orjentacijom.

To podrazumeva individualan tretman koji treba da da rezultate u prilagođavanju čulnih stimulansa, kako bi se postigao adekvatan odgovor kod svakog korisnika koji ima disfunkciju na tom polju – izjavio je Arbutina.

On je rekao da je dom u 2015. godini uradio dosta stvari u delu opremanja prostora za korisnike, od čega je posebno izdvojio činjenicu da su nepokretni korisnici sa sprata premešteni u prizemlje, a da je u jednom od najstarijih blokova u domu ugrađena nova trpezarija.

ALEKSANDAR VULIN, ZORAN ARBUTINA I MILOS VUCEVIC

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug