Početna Gradske teme Čenej i Kisač dobijaju savremenu kanalizacionu mrežu

Čenej i Kisač dobijaju savremenu kanalizacionu mrežu

0

Grad Novi Sad učestvuje u projektu “Čista Srbija”, koji se tiče izgradnje komunalne kanalizacione infrastrukture u prvoj fazi. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je potpisivanju Relevantnih aneksa sa gradovima i opštinama koje su u projektu.

Ovim ugovorima omogućava se stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reši svoje decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda i odlaganjem i tretmanom čvrstog otpada.

Vučević je istakao da je Novi Sad među opštinama koje su ušle u program „Čista Srbija” i da je to najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u našem gradu.

– Finansijska sredstva obezbeđena projektom omogućavaju pokretanje snažnijeg investicionog ciklusa, sa još većim brojem javnih investicija u Novom Sadu. Hvala Vladi Republike Srbije, resornom ministarstvu i predsedniku Republike za podršku za sprovođenje ovog kapitalnog projekta sa kineskim partnerima koji je od velikog značaja za celu zemlju. Od danas bukvalno kreće revolucija u oblasti razvoja komunalne infrastrukture u celoj državi, i to u sektorima otpadnih voda, kanalizacionih sistema i vodosnabdevanja – istakao je gradonačelnik Novog Sada.

Jučerašnjim potpisivanjem predviđeno je da u Novom Sadu bude izgradnja kanalizacione mreže otpadnih voda u naseljima Čenej i Kisač, rekonstrukcija kanalizacije na Limanu 1, Limanu 2, kao i kanalizacione mreže na Podbari u četiri faze.

Vrednost potpisanih aneksa 336 miliona evra, a taj novac biće uložen u 26 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da će biti izgrađeno 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova, naglasio je ministar Tomislav Momirović.

– Ovi aneksi ugovora obezbedili su preduslov za razvoj komunalne infrastrukture na celoj teritoriji Srbije po najvišim svetskim standardima. Posle ovog projekta, naša zemlja više neće biti ista i smatram da je ovo investicija od najvećeg značaja – rekao je Momirović.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad