Početna Gradske teme Novi Sad u trci za prestižnu nagradu, državni vrh prisustvovao sednici Počasnog...

Novi Sad u trci za prestižnu nagradu, državni vrh prisustvovao sednici Počasnog odbora Evropske prestonice kulture

0

Pred poslednji panel Evropske komisije, na kojem će biti odlučeno da li će naš grad biti dobitnik te nagrade, održana je druga sednica Počasnog odbora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Sednici su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Sednica je održana u Kreativnom distriktu, u prostoru nekadašnje Fabrike, koja je rekonstruisana za potrebe ove manifestacije.

– Nakon Sednice i obilaska ove značajne tačke za projekat Evropske prestonice kulture i razvoj grada na širem društvenom planu, mogu da kažem da sam zadovoljan. Vidi se da će ova investicija, važna za naš grad, nastaviti u punoj snazi da se realizuje, jer postoji saglasnost svih nivoa vlasti. Mi kao domaćini smo životno za ovo pitanje zainteresovani – istakao je Vučević.

On je rekao da mnogi nisu verovali da će Kineska četvrt zaista postati pravi Kreativni distrikt i da nastavljaju sigurnim koracima dalje sa važnim infrastrukturnim i programskim aktivnostima i nakon 2022. godine.

Nagradu “Melina Merkuri”, nazvanu imenom bivše ministarke kulture Grčke i čuvene glumice, koja se smatra i zaslužnom za pokretanje projekta Evropske prestonice kulture, dobijaju gradovi koji zadovoljavaju sve kriterijume za vođenje projekta EPK.

– Drago mi je da pratimo trendove i da industrijsko nasleđe dobija važnu upotrebnu svrhu, ali i da povezujemo kulturu i turizam, kako je to odavno praksa u svetu. Nadam se da Fondacija čini sve da budemo najuspešniji od svih prestonica, te da ćemo to krunisati nagradom. Po tom modelu je Ministarstvo pokrenulo projekat Prestonica kulture Srbije i očekujem da ćemo tako doprineti razvoju kulture u drugim gradovima – rekla je ministarka Gojković.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da je vlada Pokrajine uložila više od 400 miliona dinara u projekat Evropske prestonice kulture, kao i da će nastaviti da mu pruža podršku.

– U narednim godinama uslediće realizacija još jednog velikog projekta, a to je potpuna rekonstrukcija Almaškog kraja, koji je zaštićen odlukom Vlade kao kulturno dobro od nacionalnog značaja – istakao je Mirović.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: NSHronika.rs