Početna Gradske teme Novi Sad u trci za prestižnu nagradu, državni vrh prisustvovao sednici Počasnog...

Novi Sad u trci za prestižnu nagradu, državni vrh prisustvovao sednici Počasnog odbora Evropske prestonice kulture

Pred poslednji panel Evropske komisije, na kojem će biti odlučeno da li će naš grad biti dobitnik te nagrade, održana je druga sednica Počasnog odbora Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Sednici su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

Sednica je održana u Kreativnom distriktu, u prostoru nekadašnje Fabrike, koja je rekonstruisana za potrebe ove manifestacije.

– Nakon Sednice i obilaska ove značajne tačke za projekat Evropske prestonice kulture i razvoj grada na širem društvenom planu, mogu da kažem da sam zadovoljan. Vidi se da će ova investicija, važna za naš grad, nastaviti u punoj snazi da se realizuje, jer postoji saglasnost svih nivoa vlasti. Mi kao domaćini smo životno za ovo pitanje zainteresovani – istakao je Vučević.

On je rekao da mnogi nisu verovali da će Kineska četvrt zaista postati pravi Kreativni distrikt i da nastavljaju sigurnim koracima dalje sa važnim infrastrukturnim i programskim aktivnostima i nakon 2022. godine.

Nagradu “Melina Merkuri”, nazvanu imenom bivše ministarke kulture Grčke i čuvene glumice, koja se smatra i zaslužnom za pokretanje projekta Evropske prestonice kulture, dobijaju gradovi koji zadovoljavaju sve kriterijume za vođenje projekta EPK.

– Drago mi je da pratimo trendove i da industrijsko nasleđe dobija važnu upotrebnu svrhu, ali i da povezujemo kulturu i turizam, kako je to odavno praksa u svetu. Nadam se da Fondacija čini sve da budemo najuspešniji od svih prestonica, te da ćemo to krunisati nagradom. Po tom modelu je Ministarstvo pokrenulo projekat Prestonica kulture Srbije i očekujem da ćemo tako doprineti razvoju kulture u drugim gradovima – rekla je ministarka Gojković.

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da je vlada Pokrajine uložila više od 400 miliona dinara u projekat Evropske prestonice kulture, kao i da će nastaviti da mu pruža podršku.

– U narednim godinama uslediće realizacija još jednog velikog projekta, a to je potpuna rekonstrukcija Almaškog kraja, koji je zaštićen odlukom Vlade kao kulturno dobro od nacionalnog značaja – istakao je Mirović.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: NSHronika.rs