Početna Gradske teme Centar “Srce” i NDNV upozorili: MUP da ne objavljuje detalje samoubistava

Centar “Srce” i NDNV upozorili: MUP da ne objavljuje detalje samoubistava

prevencija-suicida-centar-srce_660x330

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva “Srce” i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas da je objavljivanje detalja o pojedinačnim slučajevima samoubistava nedopustivo za državne organe i medije.
Kako su ta udruženja navela u zajedničkom saopštenju, danima se u medijima ali i na zvaničnom portalu ministarstva unutrašnjih poslova objavljuju detaljne informacije o slučaju samoubistva prijatelja zaštitnika građana Saše Jankovića, koje se dogodilo 1993. godine.

Centar “Srce” i NDNV apelovali su na MUP Srbije da prestane s prenošenjem uznemirujućih detalja o načinu smrti žrtve, “jer oni nanose bol i porodici i javnosti”.

Te organizacije su u saopštenju pozvale medije da sačuvaju dostojanstvo žrtve i porodice u svojoj “trci za najsvežijim i najitrigantnijim informacijama”.

“Korektno izveštavanje bez nagađanja, pretpostavki i otkrivanja ličnih detalja je jedini način da se izbegnu dodatna patnja i bol”, navodi se u saopštenju.

Centar “Srce” i NDNV su upozorili i na takozvani “Verterov efekat”, odnosno mogućnost da ljudi koji možda u momentu izveštavanja razmišljaju da okončaju život, mogu to učiniti na isti način kao što je predstavljeno u medijima.

“Iz tih razloga, smatramo da ovako detaljno prikazivanje slučaja samoubistva sigurno škodi ne samo porodici i bližnjima već i javnosti koja čita takve objave”, ocenili su Centar “Srce” i NDNV.

Te organizacije su dodale da je Srbija zemlja s visokom stopom samoubistava, pa je zbog toga potrebno govoriti, izveštavati i edukovati javnost kako da prepozna osobu koja pati i kako da se toj osobi pomogne.

“Na taj način se može značajno uticati na prevenciju samoubistava u društvu, za šta su odgovorni i mediji i državne institucije”, poručila su dva udruženja.

Autor: Beta
Foto: Grad Novi Sad