Početna Danas u gradu Majstori svetskog izvođaštva na Nomusu 2015.

Majstori svetskog izvođaštva na Nomusu 2015.

Studio_Berlin_Pinnock_Pahud_Manson

Šesti dan festivala doneće susret s prvim među najboljim muzičarima, internacionalne po sastavu Berlinske filharmonije, okupljenim u nesvakidašnje oblikovanom sekstetu u kojem će im se pridružiti kolega iz Francuske, klarinetista Pol Mejer, s kojim slično misle, osećaju i odavno sarađuju. Japanac Daišin Kašimoto, prvi koncertmajstor slavnog nemačkog i svetskog orkestra, njegova koleginica Maja Avramović, violinistkinja srpskog porekla koja je u ovom ansamblu još od 1994, violista iz Španije Hoakin Rikuelme Garsija, violončelista Štefan Konc, rođeni Bečlija, i vodeći među jednakima, a opet sasvim poseban, francusko-švajcarski flautista Emanuel Paji, po mnogima i jedan od najvećih instrumentalista današnjice, prikazaće, očekujemo, najviši stepen dorečenosti i sigurnosti zajedničke interpretacije, „poduprte“ vrhunskim tehničkim i izražajnim sposobnostima.

Na programu su Sonata „a kvatro“ br.2 u A-duru (u Fersterovoj obradi za flautu, violinu, violu i violončelo) Đoakina Rosinija, i za isti sastav pisani Mocartovi flautski kvarteti u G-duru (K.285a) i D-duru (K.285). U drugom delu koncerta nastupiće vanserijski klarinetista Pol Mejer, koga smo svojevremeno upoznali i kao solistu koji istovremeno svira i diriguje orkestrom, i kao vrsnog kamernog muzičara (u obe ove uloge nastupio je i u Novom Sadu). Sada će mu se u jednom od najčuvenijih dela kamerne muzike uopšte, Mocartovom Kvintetu za klarinet i gudački kvartet u A-duru, pored gudačkog trija Kašimoto, Garsija i Konc, u partiji druge violine pridružiti i Maja Avramović, da bi svi zajedno postali kreatori čiste zvučne i melodijske lepote. Osvedočeno prekrasno muziciranje ovih pravih velikana muzičke scene, najbolja je pozivnica za njihov nastup na jubilarnom Nomusu, pa ih s uzbuđenjem očekujemo na koncertnom podijumu novosadske Sinagoge, u nedelju, 26. aprila.

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolicka porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja.
Cena ulaznice: 1.000 dinara

Autor: NsHronika.rs