Početna Gradske teme Centar “Srce” iz sobe od 10 kvadrata pomaže građanima

Centar “Srce” iz sobe od 10 kvadrata pomaže građanima

Centar “Srce”, koji već četvrt veka pruža emotivnu podršku osobama u krizi i radi na prevenciji samoubistava, uspeo je da se posle iseljenja smesti u deset kvadrata u centru grada, a specijalni brojevi telefona, posle četvorodnevnog “ćutanja”, uskoro će biti dostupni svima kojima su potrebni.

Kako pišu “Novosti”, iz prostorija u Kosovskoj ulici, gde su bili u podzakupu, morali su da izađu 15. marta, ali su, srećom, uspeli odmah da pronađu druge, doduše privremene. Nadaju se, po rečima direktorke Tanje Bokun, da će uz pomoć prijatelja uspeti uskoro da se smeste na trajnu adresu, u adekvatan prostor.

– Najvažnije nam je da se što pre uspostave telefonske linije. Ima puno dobronamernih ljudi i organizacija koji žele da nam pomognu da rešimo problem sa prostorom, ali je sve to privremeno. Naša želja je da se sastanemo sa gradonačelnikom i predočimo mu naš problem – poručila je Bokun.

Za prethodnih 25 godina “Srcu” se javilo oko 42.000 građana, koji su se u određenom trenutku našli u emotivnoj krizi i, čak, pomišljali na samoubistvo. Godišnje imaju oko 4.000 telefonskih poziva, mejlova ili četova, u proseku deset dnevno. Od početka ove godine, njihovi volonteri imali su više od 700 razgovora sa osobama različite dobi.

– Na početku našeg rada u Vojvodini je stopa samoubistava bila nešto veća od 33 procenta, dok se u 2016. godini procenat gotovo prepolovio i pao na 18,9 odsto. Ipak, najvažnije je da saslušamo one koji nam se obrate, i pomognemo im da sagledaju problem i prevaziđu emotivnu krizu – dodala je Bokun.

Tinejdžeri im se najčešće obraćaju četom, mahom u večernjim satima, mlađi i srednjih godina više pišu mejlove, dok stariji i hronični bolesnici u najvećem broju pozivaju specijalni telefon 0800/300-303, koji im je na raspolaganju od 17 do 23 časa.

Izvor: Novosti
Foto: Centar Srce – Facebook/Ilustracija – Pixabay