Početna Gradske teme Čeratsko groblje u budućnosti jedino aktivno u Sremskim Karlovcima

Čeratsko groblje u budućnosti jedino aktivno u Sremskim Karlovcima

0

Na teritoriji Sremskih Karlovaca godišnje se obavi u proseku 120 sahrana, od čega je oko 70 na Čeratskom groblju, jer su kapaciteti za sahranjivanje na ostalim grobljima skoro popunjeni i nema mogućnosti za njihovo proširenje.

Iz ovog proizilazi da će Čeratsko groblje u budućnosti postati jedino aktivno groblje u naselju.

Po Planu detaljne regulacije (PDR) Čeratskog groblja sa okolinom, predviđeno je proširenje kapaciteta koje bi omogućilo korišćenje ovog groblja još minimum 30 godina. Planskim rešenjem formirano je 3.505 grobnih parcela i 23 parcele za zaslužne građane, odnosno istaknute ličnosti iz društveno-političkog i kultlurnog života Sremskih Karlovaca. Duž centralne aleje predviđena je izgradnja 144 rozarijuma za pohranjivanje urni sa posmrtnim ostacima. Takođe, u jugozapadnom delu planira se formiranje “spomen groblja”, odnosno zajedničke grobnice gde bi se, po potrebi, prenosili posmrtni ostaci pokojnika za koje ne postoje podaci o naslednicima.

U centralnom delu predviđa se mogućnost dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg napuštenog objekta u kapelu, ili izgradnje potpuno novog objekta, kao i ceremonijalnog platoa ispred. Planirana je i izgradnja novog administrativno-poslovnog objekta u jugoistočnom delu u kom bi bio smešten deo administracije i prodajni prostor.

Planirane su i nove saobraćajne površine, pešačke staze sa rampama za osobe sa invaliditetom, parkinzi, ulazi u groblje i mobilijar (klupe, kante za otpatke i česme). Ozelenjavanje je označeno kao važan deo projekta, pa se tako, pored žbunja i zaštitnog pojasa zelenila, planira i formiranje parka koji bi predstavljao granicu između postojećih i planiranih površina za sahranjivanje.

Posebnan faktor predstavlja i to što se prostor obuhvaćen Planom, delom nalazi u granici prostorno kulturno-istorijske celine “Gradsko jezgro Sremskih Karlovaca”, nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Tako će, prilikom obnove i izgradnje, morati da se primenjuju zaštitne mere iz savremene konzervatorske prakse.

Podsetimo, JKP “Belilo” je u svom izveštaju za 2018. godinu upozorilo da ukoliko se uskoro ne reši pitanje proširenja Čeratskog groblja u Karlovcima, uskoro neće biti više mesta za sahranjivanje.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay