Početna Gradske teme Četiri eko akcije na četiri lokacije tokom vikenda

Četiri eko akcije na četiri lokacije tokom vikenda

Najaktivnije novosadske eko organizacije, okupljene u “Eko urbani front”, ovog vikenda organizuju četiri akcije posvećene očuvanju vrednosti Novog Sada.

Akcije će biti održane na Fruškoj gori, na priobalju Dunava i u podzemlju Petrovaradinske tvrđave.

Udruženje “Itrasil” u subotu, 14. oktobra, organizuje druženje na Fruškoj gori, a planiran je obilazak terena oko jezera na Popovici. Akcija uključuje kako šetnju i uživanje u prirodi, tako i sakupljanje i uklanjanje smeća koje se nalazi u okolini. Polazak je u 8 sati iz Novog Sada, a okupljanje na okretnici na Popovici je između 8.30 i 9 sati. Kontakt osoba je Igor Marković, 060/300-73-58.

Planinarsko-rekreativna sekcija Fakulteta tehničkih nauka u nedelju, 15. oktobra, organizuje akciju “Druženje profesora i studenata”. Okupljanje učesnika biće u 8.50h u Limanskom parku, kod Mosta slobode, te odlazak autobusom 72 ka Paragovu. Trasa pešačenja je: Paragovo – Orlovo Bojište – Kraljeva Stolica – Zmajevac – Meteorološka stanica – Ledinačko jezero – Izvor Zvečan – Vaga – Popovica – Paragovo. Dužina staze je oko 18 kilometara, a njenom dužinom će se sakupljati i uklanjati smeće. Vodiči su Dragan Pavlović, 063/506-447 i Igor Mužik, 064/348-75-00.

Udruženje “UGRIP” u nedelju, 15. oktobra, organizuje akciju na Tvrđavi, gde će se iz podzemlja uklanjati smeće. Okupljanje je u 10 časova na “Dens areni”. Druženje je, kažu u UGRIP-u, celodnevno, a biće spremljen i ručak za aktiviste. Kontakt osoba je Leon Šurbanović, 062/345-600.

Udruženje “Novi Sad ima srce” u nedelju, 15. oktobra, organizuje druženje na Šodrošu. Okupljanje je u 11 časova preko puta kapija Brodogradilišta. Planiran završetak akcije je do 13 časova. Kontakt osoba je Jovica Vukša, 064/209-77-52.

Za sve akcije važi napomena: poneti rukavice i džakove, ukoliko ih imate. Garderobu prilagoditi akcijama, a po potrebi poneti osveženja. Aktivistima će ovog vikenda pomoći i volonteri iz Francuske.

Podsetimo, novosadski aktivisti jedni su od retkih koji održavaju područja u koja komunalne službe ne zalaze, a “na udaru” su nesavesnih građana.

Izvor: 021
Foto: UGRIP