Početna Danas u gradu Izložba slika povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja

Izložba slika povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja

Prošla su tačno tri veka otkako su stanovnici malog sela Almaša u Bačkoj otišli sa svojih ognjišta i naselili kraj u kom se sad nalazi Osnovna škola “Ivan Gundulić”. Povodom važnog i velikog jubileja, danas u 18 časova u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada upriličiće se otvaranje izložbe slika sa Treće likovne kolonije “Otisci vremena”.

Kao jedna od najstarijih obrazovnih institucija ovog grada, ova škola čak 208 godina u korak prati stope svoje postojbine.

Poslednjeg dana septembra meseca 2017. godine, u prostoru škole održana je Treća likovna kolonija “Otisci vremena”. Na nju je dvadesetoro eminentnih umetnika iz našeg grada i okoline svojom kreativnošću i stvaralačkom energijom utisnulo vlastiti pečat. Svoje umeće potom su pokazali mladi sledbenici umetnosti – učenici sedam osnovnih škola i najmađi iz Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”.

Izložba je sastavni deo manifestacije “Tri veka Almaškog kraja” kojom Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, udruženjem “Almašani”, Departmanom za arhitekturu i urbanizam na Fakutetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Osnovnom školom “Ivan Gundulić” obeležava trista godina od dolaska stanovnika sela Almaš u Petrovaradinski šanac i formiranja Almaškog kraja.

Izvor: 021
Foto: Promo