Početna Gradske teme Četiri firme iz Novog Sada među 28 koje su kršile prava trudnica...

Četiri firme iz Novog Sada među 28 koje su kršile prava trudnica i porodilja

0

Četiri firme iz Novog Sada nalaze se na spisku inspekcije rada zbog kršenja prava trudnica i porodilja.

Naime, inspektorat rada objavio je spisak poslodavaca koji su u periodu od 23. jula do 18. decembra 2019. godine povredili prava radnica po osnovu trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva radi posebne nege deteta.

Na spisku koji je objavljen na sajtu Ministarstva za rad nalazi se 28 firmi od kojih su četiri iz Novog Sada. U pitanju su firme “Stylos” DOO, “Bomar” DOO, “TDC” DOO i “Branislav Komazec PR Sho Fair”. Za sve četiri firme podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Navedene firme su na listu dospele nakon prijave kršenja prava trudnica ili porodilja Inspekciji rada i pošto je taj organ utvrdio da postoji prekršaj.

Prva lista nesavesnih poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja objavljena je u septembru 2019. godine kada su radnice prijavile osam poslodavaca. Tada je, u saradnji sa Inspekcijom rada i Ministarstvom za rad, Centar za mame počeo mesečno objavljivanje crnih lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja.

Jedan od glavnih ciljeva objavljivanja ovih podataka je, kako je tada objasnila direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, ohrabrivanje mama da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada. Posredno, to bi trebalo da utiče i na poslodavce u Srbiji da poštuju zakone.

Izvor: 021
Foto: Pixabay