Početna Gradske teme Četiri osobe dobile nove organe u KCV

Četiri osobe dobile nove organe u KCV

0

Tri osobe su dobile novi bubreg, a jedna osoba jetru, nakon transplantacija koje su u prethodna dva dana urađene u Kliničkom centru Vojvodine. U Centru za transplantaciju te zdravstvene ustanove sada leži sedmoro pacijenata, a njih pet, koji su nedavno dobili nove organe, pušteni su kući.

Prof. dr Zoran Milošević šef transplantacionog tima u KCV, kaže da su u subotu i u nedelju imali dva donora, te su transplantacije rađene od nedelje ujutro, do noći između nedelje i ponedeljka.

– Niko ne pamti ovako veliki broj transplantacija u tako kratkom vremenskom roku. Ove godine je bilo 13 donora, s tim što je čak 11 njih bilo u poslednjih mesec dana – rekao je Milošević.

Podsetimo, krajem marta je u Kliničkom centru Vojvodine, u roku od 24 sata, urađeno šest transplantacija, kada je dvoje ljudi dobilo novu jetru, a njih četvoro novi bubreg. Svega sedam dana kasnije, početkom ovog meseca, u istoj ustanovi urađene su još tri transplantacije i tada je jedna osoba dobila jetru, a dva bolesnika novi bubreg.

Izvor: Dnevnik/Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay