Početna Kultura Izložba “40 godina strasti” biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Izložba “40 godina strasti” biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

0

Međunarodna izložba “40 godina strasti” predstavlja početak saradnje Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i poznate pariske galerije “Galerie Du Centre”.

Iz galerije koju zastupa Alan Mataraso, biće prikazana umetnička dela Francuske, Velike Britanije, Amerike i Poljske. Mataraso u svojoj galeriji predstavlja savremenu umetnost koja prati nove pravce kao što je narativna figuracija i Pop art. Ovim projektom skreće se pažnja na poziciju slikarske umetničke scene danas.

– Ovom izložbom predstavljamo francusku galeriju na kojoj će biti prikazano šesnaest autora. Time ustvari dajemo retrospektivu jedne privatne galerije koja je opstala 40 godina i koja sadrži konzistentnost i sublimaciju istraživanja perioda 70-tih godina kada je Pop art u Evropi zaživeo i kada je počela da se razvija savremena umetnost. Tu se vide jasne slike umetnika novog doba koji dolazi iz ranijeg perioda – rekao je na konferenciji Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Pokret narativne figuracije je nastao u Parizu 1964. godine prilikom izložbe “Mitologije svakodnevnice” sa željom da se ponudi alternativa sa različitim apstrakcijama koje su tada dominirale na međunarodnoj umetničkoj sceni. Njima će se pridružiti mnogi umetnici čiji su se radovi pojavili kao evropski odgovor na Pop art, koji je u to vreme bio u povoju. Alen Mataraso se istinski zanima za taj pokret od kraja 70-ih godina, a naročito od izložbe koju su organizovali kolekcionari Filip i Karlota Šarme u Akademiji lepih umetnosti u Parizu.

– Slikar Deni Rivijer je bio moja prva faza, moj stepenik ka narativnoj figuraciji. Potom sam pratio rad umetnika koji imaju manje ili više veze s pokretom. Po uzoru na situacionizam, koji je zagovarao zaplenjivanje slika iz reklama i stripova, protagonisti narativne figuracije se isto zauzimaju za veselu, zajedljivu, duhovitu, odgovornu i inventivnu estetiku. Jedna od preokupacija ovog širokog pokreta, koji izlazi iz istorijskih okvira, jeste ponovno preuzmanje kritičke i političke funkcije slikarstva. Razlog mog interesovanja za Pop art i narativnu figuraciju, takođe počiva u činjenici da sam ja sin imigranata. Zagovaram umetnost pristupačnu svima, umetnost naroda za narod – objašnjava Alan Mataraso.

Vizija gospodina Mataraso u vođenju galerija jeste da predstavi mlade umetnike današnjice i da da osvrt na one zaboravljene. Na taj način stiče se uvid u jednom pravcu umetnosti sa vremenske distance. Teme su uvek iste, prate svakodnevicu, a jedina razlika je u umetničkom doživljaju životnih situacija koje su predstavljene na zanimljiv način.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 27. aprila u 20 časova na prvom spratu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i trajaće do 20. maja 2017. godine.

U petak 28. aprila u 18 časova u Koni Sali MSUV biće održano predavanje sa temom Muzeji i privatne kolekcije, umetnost i tržište danas. Na predavanju će govoriti Alain Matarasso, galerista Lydia Harambourg, istoričarka umetnosti Renaud Faraoux, slikari Compiano, Donaldson, De La Cadiere, Ascal, Gyomard i kolekcionari Roger, Rozange i Buono.

Autor: Ljiljana Kozarev
Foto: Mladen Sekulić