Početna Gradske teme U planu izgradnja “blizanca” Klisanskog mosta

U planu izgradnja “blizanca” Klisanskog mosta

0

 

Grad Novi Sad raspisao je tender za projektovanje mosta-blizanca postojećeg Sentandrejskog (Klisanskog) mosta na Kanalu DTD, piše portal 021.rs.

Plan je da se osim proširenja Sentandrejskog puta, koji će postati bulevar, i totalne rekonstrukcije postojećeg mosta koji je godinama poprilično oštećen, sagradi istovetan most-blizanac kako bi svaki most služio za jedan saobraćajni pravac.

Vrednost projekta je 15 miliona dinara, a u konkursnoj dokumentaciji se navodi da novi most-blizanac treba vizuelno da izgleda isto kao postojeći Sentandrejski most, odnosno da bude dug 195 metara sa dve saobraćajne trake od 3,5 metara, biciklističkom i pešačkom stazom od dva i 1,6 metara, kao i da ima obezbeđen prostor za postavljanje instalacija i redovnu i dekorativnu rasvetu.

Izgradnja ovog mosta će početi pošto bude završena rekonstrukcija postojećeg mosta i proširene saobraćajnice, odnosno 2019. godine. Već sada se u planovima budžeta Grada navodi da je za izgradnju potrebno oko 165 miliona dinara.

Proširenje Sentanadrejskog puta i totalnu rekonstrukciju mosta će finansirati zajednički Republika preko “Puteva Srbije”, Pokrajina i Novi Sad sa 730 miliona dinara za saobraćajnicu i još 80 miliona dinara za most. Tenderi za ove radove još nisu raspisani, ali se očekuje da će uskoro uslediti jer su ugovori potpisani još pre nekoliko meseci.

Izvor i foto: 021