Početna Gradske teme Četvorodnevni goranski-eko kampovi u Sremskim Karlovcima

Četvorodnevni goranski-eko kampovi u Sremskim Karlovcima

0

Kao što su u protekle tri decenije polaznici letnje škole crkvenog pojanja “Korneliju u spomen” rado viđeni gosti u Sremskim Karlovcima tokom leta, tako su to poslednjih nekoliko godina postali i mališani koji borave u goranskim eko-kampovima u Ekološkom centru “Radulovački”, u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada.

Čim su ih Karlovčani ugledali prošle sedmice, kada je počela ovogodišnja serija kampova, po rečima organizatora, sa osmehom su im prilazili i razgovarali sa njima i liderima.

Niz od šest kampova tokom leta, tri u junu i isto toliko u avgustu, otpočeo je kampom “Drugoljub”, namenjenom najmlađima, deci od šest do devet godina. Za njega je do sada bilo i najveće interesovanje tako da je četiri dana, koliko inače kampovi traju, u Karlovcima boravilo 36 mališana iz različitih mesta Srbije, među kojima je najviše bilo novosadske i dece iz Beograda.

– To je novi kamp koji objedinjuje sve tematske celine kojima se bavimo u okviru tog programa za decu – kaže Sonja Konjović iz Pokreta gorana Novog Sada. – Kroz sve edukativne i kreativne radionice koje su bile organizovane provlačila se osnovna nit, a to je važnost timskog rada i zajedništva, kako u ljudskoj zajednici, tako i u životinjskom svetu.

Istog dana kada je prvi završen, otpočeo je “Drvoljub”, jedan od dva kampa osmišljena za nešto stariju decu, između devet i 12 godina. U centru pažnje rada u okviru tog kampa bili su eko-sistemi, drveće i zaštićena stabla Sremskih Karlovaca, a u juče započetom “Cvetoljubu” naglasak je na lekovitom, začinskom i drugim vrstama bilja.

Svake godine uvode se novine u sadržaje i polaže puno na kvalitet onoga što se deci nudi
– Zajedničko svim kampovima jeste upoznavanje Sremskih Karlovaca, koji pružaju ogroman spektar vrednosti, počev od kulturno-istorijskih do prirodnih – napominje Sonja Konjović. – Obavezan je odlazak u prirodu, u Dvorsku baštu, plovidba Dunavom, zahvaljujući katamaranu, tokom koje obilaze deo Koviljsko-petrovaradinskog rita i Dunavac. Na svakom od prirodnih ambijenata imaju radionice, na kojima pokazuju šta su naučili u školi i ovde kod nas. Ceo dan im je ispunjen različitim aktivnostima, dosta se kreću, druže sa vršnjacima i šire krug poznanstava. Po dolasku ostavljaju mobilne telefona u korpicu i na njih potpuno zaborave dok su u kampu jer im se pružaju sadržaji koji im zaokupe svu pažnju.

Sa decom rade dugogodišnji stručni saradnici Pokreta gorana iz različitih oblasti, od kojih su neki čak kao mali bili polaznici ovih kampova koji postoje od 1997. godine. Svake godine uvode se novine u sadržaje i polaže puno na kvalitet onoga što se deci nudi.

Predsednik Pokreta Gorana Vojvodine Aleksa Jeftić kaže da su polaznici smešteni u objektu koji je odgovara evropskim standardima i pruža maksimalnu sigurnost dece u svakom smislu. S obzirom na visoke temperature ovih dana, vodi se računa da sobe u kojima su smešteni budu primereno rashlađene, kao i da oni provode vreme u hladovini i piju dovoljno tečnosti.

– Učešće u kampovima posle izolacija zbog pandemije koronavirusa, više nego očigledno, veoma je prijalo deci – kaže Jeftić i dodaje da su predviđanja da će sadržaji kakve Pokret gorana pruža, biti sve traženiji. – Deca su vrlo zainteresovana i aktivna i, sudeći po zapažanjima lidera kampova, vrlo poslušna.

Goranski eko-kampovi uživaju podršku Uprave za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Nakon jednoipomesečne pauze, nastavljaju se polovinom avgusta. Tada će u nizu biti održani kampovi za stariju decu, “Pticoljub” (od 14. do 17. avgusta) i “Buboljub” (od 20. do 23. avgusta) za onu između devet i 12 godina, dok je “Prirodoljub” namenjen tinejyerima i on je planiran od 17. do 20. avgusta.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wikipedia