Početna Gradske teme Četvrtina mladih Novosađana planira da napusti Srbiju

Četvrtina mladih Novosađana planira da napusti Srbiju

0

Skoro polovina mladih u Novom Sadu pohađala je i želi da pohađa programe neformalnog obrazovanja, trećina nije sigurna da li će po završetku formalnog obrazovanja pronaći adekvatno zaposlenje u Novom Sadu, dok skoro četvrtina mladih iz Novog Sada planira da napusti Srbiju, s tim da bi se trećina sigurno vratila, a blizu polovine njih bi se možda vratilo u Srbiju nakon odlaska, rezultati su istraživanja o položaju mladih i njihovim problemima u Novom Sadu koje je sproveo Evropski omladinski centar za Lokalnog ombudsmana.

Još jedan od zaključaka tog istraživanja je da skoro petina mladih želi da napusti Novi Sad, a da je isto toliko njih zadovoljno životom u njemu, dok oko dve petine mladih ne planira da napusti Novi Sad, već želi da u njemu ostane.

Za potrebe istraživanja, od 1. septembra do 1. novembra prošle godine, anketirano je oko dve hiljade mladih uzrasta od 15 do 30 godina iz gradskih i prigradskih naselja, kako bi se utvrdili problemi sa kojima se susreću, kao i njihovi predlozi za poboljšanje položaja mladih. Istraživanje se odnosilo na oblast obrazovanja i zapošljavanja mladih, zdravlje, kulturu i slobodno vreme, bezbednost, aktivizam i participaciju i informisanja mladih.

Više od trećine anketiranih razmišlja o pokretanju biznisa u budućnosti, dok skoro polovina mladih odlazi na preventivne zdravstvene preglede, a trećina to radi retko. Istraživanje je pokazalo i da mladi iz Novog Sada u najvećoj meri nikada nisu konzumirali lake i teške droge, ali većina njih s vremena na vreme konzumira alkohol. Trećina mladih nije seksualno aktivna, a više od četvrtine ispitanika uvek koristi kontraceptivna sredstva. Još jedan podatak u istraživanju je i da je skoro trećina mladih u depresivnom ili anksioznom stanju, a približno toliko nije. Manje od tri odsto njih zna da postoje besplatna psihološka savetovališta za unapređenje programa mentalnog zdravlja i koristi ih.

Nasilje se mahom ne prijavljuje

Više od polovine mladih iz Novog Sada bilo je žrtva verbalnog, virtuelnog ili fizičkog nasilja. Skoro tri četvrtine njih je svedočilo nasilju i to su mahom osobe ženskog pola koje, u većini slučajeva, nasilje ne prijavljuju. Preporuka spram toga je da je potrebno raditi na većem osnaživanju i edukaciji mladih devojaka i žena da prijave nasilje koje trpe ili koje su svedoci nasilja.

Mladi u najvećoj meri bioskop posećuju ponekad, biblioteku, pozorište i muzej retko, koncerte ponekad, dok galerije, izložbe slika i promocije knjiga skoro nikada, dok retko i ponekad idu na izlete, putovanja po Srbiji, ređe putuju u inostranstvo i na ekskurzije, a često odlaze na letovanje na more, pokazuju rezultati istraživanja o položaju mladih u Novom Sadu.

Ono što mladi predlažu, kako bi se se njihov položaj poboljšao, između ostalog je i povećanje zapošljavanja većim brojem radnih mesta za visokoobrazovane, lakše i brže zapošljavanje u struci, bez prethodnog iskustva, bolji uslovi za kupovinu stana, podizanje stambenih kredita i ranije osamostaljivanje, navodi se u istraživanju.

Takođe, u istraživanju je predloženo i promovisanje preduzetništva kod mladih, njihovo ohrabrivanje i edukovanje za započinjanje biznisa, informisanje o zakonodavnim aspektima, kao i više subvencija ka mladima i mamama preduzetnicama. Mladi u okviru tog istraživanja predložili su i mere koje bi mogle da utiču na smanjenje odliva obrazovanog stanovništva, a među njima je uključivanje mladih u donošenje odluka, više poslovnih prilika, pomoć i podrška domaćim preduzetnicima, povećanje subvencija za započinjanje startapa i kompanija čiji će osnivači biti mladi, razvoj populacione politike i politike stanovanja za mlade, mlade bračne parove i porodice sa i bez dece, kao i zabrana emitovanja sadržaja koji propagira pogrešne vrednosti kod mladih i rad na smanjenju nasilja u školama i na ulici među vršnjacima, ali i smanjenje diskriminacije u svakom smislu i među svim kategorijama u društvu, a naročito prema mladima. Celokupno istraživanje moguće je pročitati na sajtu Lokalnog ombudsmana zastitnikgradjana.novisad.rs.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay