Početna Kultura Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” od danas u Galeriji...

Izložba “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” od danas u Galeriji Matice srpske

0

Posetioci Galerije Matice srpske imaće priliku da posete novu izložbu “Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“, koju ova ustanova realizuje u saradnji s Muzejem Jugoslavije.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza Tita.

Više od tri decenije, nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom.

Ova kolekcija nastala je spontano – kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala.

Autori ističu da izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane, radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, ali ona predstavljaju i imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Izložena umetnička dela, koja su poslednje 33 godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Pritom, ovo je samo jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, koji ovom prilikom sarađuje s još jednom nacionalnom institucijom kulture.

Izložba će, nakon određenog perioda u Galeriji, biti otvorena u Muzeju Jugoslavije.

Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 18. maj u 20h, a izložbu možete da pogledate do 28. avgusta.

Izvor;: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske