Početna Gradske teme Čija je ovo sramota?: Propada jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu

Čija je ovo sramota?: Propada jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu

DCIM152MEDIA

Jedna od najstarijih kuća u Novom Sadu, u Ulici Jovana Subotića broj 13, već nekoliko godina u nazad stoji zapuštena, a njena konačna sudbina i dalje je neizvesna.

Ova kuća poznatija je kao “Kamberova”, jer je pripadala nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Jovanu Kamberu, a prvi put se pominje u kupoprodajnim spisima iz 1809. godine.
Iako pored ove kuće, koja se nalazi u centru grada, dnevno prođe veliki broj ljudi, ona je potpuno zapuštena, dvorište je zaraslo, a u podrumu se nalazi smeće. Građani koji žive u okolini kažu da objekat sada služi kao javni toalet, ali i okupljalište narkomana i skitnica.

DCIM152MEDIA

Iz Kabineta gradonačelnika je za 021 rečeno da su objekti na tom prostoru predviđeni za rušenje.
“Nadležna Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove je, na zahtev zainteresovanih lica, rešenjem od 27. 1. 2014. godine, odobrila uklanjanje tri porodična stambena objekta u Novom Sadu, Ulica Jovana Subotića broj 13”, stoji u odgovoru.

odgovor_kabineta

“Kamberova” se trenutno nalazi u vlasništvu braće Ulić, Rastka i Petra. Rastko Ulić za 021 kaže da još ne zna šta će biti sa ovom kućom, jer nije pravio nikakve planove.

DCIM152MEDIA

Kuća se inače prvi put pominje u zapisima iz 1809. godine, kada ju je Pavle Janković za 3.000 forinti prodao Jovanu Kamberu, koji je bio gradonačelnik Novog Sada od 1840. do 1848. godine.
U knjizi “Umetnička tipografija Novog Sada” stoji da je “kuća sagrađena u vreme prelaza baroka u klasicizam, a ipak nosi odlike ruralnog tipa”. Kao “markantno” obeležje ove kuće autori navode visoki zid koji odvaja dvorište od ulice.