Početna Gradske teme CIKLONIZACIJA: Tretirana staništa azijskog tigrastog komarca

CIKLONIZACIJA: Tretirana staništa azijskog tigrastog komarca

0

Ekipe novosadske „Ciklonizacije“ izvele su u četvrtak tokom dana, i juče prvu ovogodišnju seriju tretmana protiv odraslih formi invazivnih vrsta komaraca na teritoriji Novog Sada. Kako navode iz ovog preduzeća, tretmani su izvedeni na Detelinari, Novom naselju, Sajmištu, Avijatičarskom naselju, u Rotkvariji i Banatiću.

Ovi tretmani su izvedeni čim je monitoring pokazao prisustvo invazivne vrste komaraca. Pet ekipa sinoć je radilo tretmane navedenih naselja ULV generatorima postavljenim na automobile, dok su dve ekipe sprovele juče i danas direktne tretmane na samim mikroizvorištima azijskog tigrastog komaraca kojima je bilo moguće prići – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović, i kaže da je u prethodnom periodu sproveden i tretman protiv larvi tigrastog komaraca na poznatim mikro izvorištima u navedenom delovima grada.

Prema njegovim rečima, iskustva “Ciklonizacije” pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca (Aedes albopictus) u urbanim sredinama Novog Sada pre svega zapuštena dvorišta privatnih kuća i preduzeća, ali I kišničare, septičke jame, odlođene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe kao i sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su, kaže, uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste.

Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda. Ukoliko građani u svom dvorištu ili okolini poseduju kišničare, šahtove, burad i druge posude sa vodom taj problem mogu da prijave našem call centru na 021/641 23 22. Naše ekipe će po dojavi sprovesti detaljan pregled terena i ako je potrebno izvesti larvicidni tretman. Na taj način sprečićemo zajedno širenje ove agresivne vrste komaraca – objašnjava Aćimović.

Inače, stručnjaci “Ciklonizacije“ zvanično su odrasle jedinke tigrastog komaraca u Novom Sadu detektovale 2018. godine. Od tada se, u saradnji sa gradskom upravom, ova vrsta posebno prati i izvode se ciljani tretmani njihovog suzbijanja. Grad Novi Sad jei prva lokalna samoprava u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji koja je postavila sistem detekcije i uništvanja azijskog tigrastog komarca.

Tokom proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

Činjenica je da poslednjih godina nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, te je očekivano i to što nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato naši stručnjaci od početka sezone prate brojnost i rasprostranjenost ove vrste komaraca i kada god se ukaže potreba izvode tretmane – kaže Aćimović.

Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i urbanih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay