Početna Gradske teme Novosadski biciklisti dobijaju pet kilometara novih staza, radovi vredni 300 MILIONA dinara...

Novosadski biciklisti dobijaju pet kilometara novih staza, radovi vredni 300 MILIONA dinara kreću u avgustu

0

U avgustu počinje rekonstrukcija biciklističke i pešačke staze na Futoškom putu u i u Futoškoj ulici dužine 5,6 kilometara. Investicija je vredna preko 300 miliona dinara.

Projekat uključuje proširenje postojećeg linijskog zelenila, odnosno drvoreda platana. Uređuju se platoi ispred škola i ostalih javnih ustanova, autobuska stajališta, platforme za usporenje saobraćaja na sporednim pravcima i poboljšava se postojeća saobraćajna signalizacija. Radovi na rekostrukciji izvodiće se u dve faze. Minimalna širina biciklističke staze biće dva metra i ona će biti namenjena za dvosmerni saobraćaj.

DVE FAZE

Kako kažu iz gradske Uprave za građevinski zemljište i investicije.
Prva faza projekta podrazumeva rekonstrukciju pešačkih i biciklističkih staza na deonici od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice, ukupne dužine 2,1 kilometar Procenjena vrednost ove faze je 119.000.000,00 din. Grad Novi Sad aplicirao je kod Ministarstva privrede RS sredstva za sufinansiranje ove investicijem, a uskoro se očekuju rezultati konkursa.

U drugoj fazi radiće se rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza na deonici od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara patrijarha Pavla u dužini od 3,5km. 13 jula ove godine doneta je Odluka o dodeli ugovora u otvorenom postupku javne nabavke, a vrednost ove faze je 181.139.232,54 din.

Investicija će se realizovati uz sufinansiranje pokrajinske Uprave za Kapitalna ulaganja, u iznosu od 70 miliona dinara, dok su preostala sredstva obezbeđena iz budžeta Grada Novog Sada. Očekuje se da izvođač radova firma „Put Invest“ bude uvedena u posao sredinom avgusta. Pre samih radova biće izvedeni geodetski radovi koji podrazumevaju obeležavanje novoprojektovanog objekta na terenu, odnosno iskolčavanje i obeležavanje trase.

SREĐUJE SE KORENJE

Uz konstantnu saradnju sa predstavnicima JKP „Gradsko zelenilo“, projektanti i predstavnici investitora utvrdili su rešenja za problem korenovog sistema postojećeg drvoreda na Futoškom putu. Na deonicama gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, novoprojektovana biciklistička staza se udaljava od korenovog sistema. Tamo gde nije moguće primeniti ovakvo rešenje, biće izvršeno orezivanje krošnje i proporcionalno tome i orezivanje korenovog sistema – kažu iz UGZI-a

Dodaju da su postojeća stabla uzrokovala različite stepene oštećenja na biciklističkoj stazi i shodno tome, svako stablo će se posebno tretirati, u smislu orezivanja. U ove aktivnosti će od samog početka radova biti uključeni predstavnici JKP „Gradsko zelenilo“ i Saveta za zaštitu zelenila Grada, na čijem je čelu prof. dr Saša Orlović.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay