Početna Gradske teme Ciklonizacija: Završen prvi krug tretmana protiv krpelja

Ciklonizacija: Završen prvi krug tretmana protiv krpelja

“Ciklonizacija” je završila prvi krug tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja. Tretmanima su obuhvaćene sve uređene zelene javne površine u gradu i prigradskim naseljima na kojima je monitoring pokazao prisustvo krpelja.

U prethodnih nedelju dana uradili smo monitoring praktično svih uređenih zelenih javnih površina, i tretmane svih onih na kojima je bilo krpelja. Krenuli smo od Petrovaradina i Sremske Kamenice sa jedne strane i prigradskih naselja i oboda grada sa bačke strane i išli prma centru grada. Juče i danas obuhvatili smo i sve parkove, šetališta, igrališta, mesta za istrčavanje pasa, odnosno sve prostore koji su od juče ponovo otvoreni za građane, i na kojima se očekuje veća frekvencija ljudi u narednom danima, kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Kako navodi, činjenica je da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te će u ovom periodu i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest.

Sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i prostorima određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca. Nakon izvedenih tretmana, redovne su i kontrole uspešnosti, pa se tamo gde za tim ima potrebe tretmani i ponavljaju, zaključio je Aćimović.

Paralelno sa ovom akcijom „Ciklonizacija“ izvodi i sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca, a sve dok to struka bude preporučivala, nastavlja i sa preventivnim merama kojim se štite zdravlja i životi Novosađana i sprečava širenje korona virusa. Svakodnevno se dezinfikuju kvartovi u okolini svih zdravstvenih ustanova i gerontoloških centara, širi centar grada, svi bulevari i prometnije ulice u gradu i prigradskim naseljima. Dezinfikuju se i sva javne ustanove, zgrade suda, policije i žandamerije, inspekcija, vozila hitne pomoći, pijace. Nastavlja se i akcija dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay