Početna Gradske teme CIP radi dokumentaciju mosta koji će spojiti Kej i Tvrđavu

CIP radi dokumentaciju mosta koji će spojiti Kej i Tvrđavu

0

Saobraćajni institut CIP iz Beograda će izraditi tehničku dokumentaciju za gradnju pešačko-biciklističkog mosta na stubovima nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa.

Grad će za neophodnu projektno tehničku dokumentaciju za gradnju novog mosta sa pratećim studijama i elaboratima, odnosno geodetske radove i geomehanička istraživanja uz izradu idejnog rešenja i studiju opravdanosti sa idejnim projektom platiti 51.829.268 dinara sa PDV-om.

Beogradski institut je posao dobio na tenderu Uprave za građevinsko zemljište i investicije, jer je njihova ponuda bila ne samo jeftinija, nego drugi ponuđač nije ispunio ni konkursne uslove.

Ponuda CIP koja je bila zajednička sa Geomehanikom iz Beograda i koji će raditi manji deo poslova oko istraživanja, bila je za oko osam miliona dinara sa PDV-om jeftinija od zajedničke ponude DB Inženjering i Geom iz Beograda, MHM-projekt iz Novog Sada i Šidprojekt iz Šida koji su tražili tačno 60 miliona dinara sa PDV-om, što je u dinar koliko i vrednost nabavke.

CIP će tehničku dokumentaciju raditi na osnovu arhitektonskog rešenja iz 2019. godine koje je dobijeno na idejnom konkursu.

Podsetimo da će pešačko-biciklistički most biti dug 450 metara, a u odnosu na nekadašnji železnički most biće širi i imaće 12 metara. Za postavljanje konstrukcije iskoristiće se postojeća tri stuba nekadašnjeg mosta i neće se praviti ponovo četvrti stub, koji je uklonjen šezdesetih godina kako bi plovidba Dunavom bila bezbednija. Najduži raspon mostovske konstrukcije će biti 188 metara.

Saobraćaj na mostu biće pešački i biciklistički, a fizički odvojen trakom sa posebnim sadržajima i u slučaju potrebe preko njega će moći da prođu vozila hitnih službi. Most će sa petrovaradinske strane imati nastavak u starom železničkom tunelu od 355 metara koji će se rekonstruisati i dobiće staklena vrata.

Rok za predaju tehničke dokumentacije Novom Sadu je šest meseci od potpisivanje ugovora, što govori da će Novi Sad na jesen već moći da planira da radi na tenderu i potom eventualno naredne godine krene gradnja mosta koji će spojiti novosadski Kej i Tvrđavu. Iako do sada nisu saopšteni svi detalji oko finansranja, pomenimo da je u budžetu grada za ovu godinu planirano trošenje 67 miliona dinara za ove troškove, da se potom za 2023. godinu planira izdvajanje još 495 miliona, i u 2024. godini još dva miliona dinara.

Takođe, krajem prošle godine pokrajinski premijer Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisali su sporazum o zajedničkom ulaganju o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta. Gradonačelnik Vučević je tada naveo da je procena da će projekat koštati 4,5 milijardi dinara, kao i da će se od izvođača tražiti da sam plati radove, dok će Novi Sad i AP Vojvodina biti garanti, a novac će se otplaćivati u više godišnjih rata do 2028. godine.

Ovih oko 40 miliona evra je značajan rast u odnosu na neke prvobitne procene da je samo za most potrebno od 10 do 15 miliona evra. Međutim, u tih 4,5 milijardi dinara sem same mostovske konstrukcije ulazi i uređenje tunela, gradnja panoramskih liftova, uređenje pristupnih saobraćajnica, uređenje šetališta i kejskih bedema i drugi radovi.

Dodajmo i da je pre toga bilo reči da se gradnja mosta finansira iz kredita i gradonačelnik je najavljivao da su za to zainteresovani evropski partneri, ali još uvek nije ništa dogovoreno i potpisano. Takođe, on je najavio i da su za gradnju interesovanje pokazali kineski partneri.

Izvor: 021.rs
Foto: gradnja.rs