Početna Gradske teme “Čistoća” angažuje omladinsku zadrugu i privatnika da čiste grad

“Čistoća” angažuje omladinsku zadrugu i privatnika da čiste grad

Posao čišćenja pojedinih delova Novog Sada JKP “Čistoća” dodelila je Omladinskoj zadruzi “Sloga” i preduzeću “Montop HRS”, a za tu svrhu će izdvojiti gotovo 20 miliona dinara.

Kako piše “021”, ponuda koju su sastavili “Sloga” i “Montop HRS” bila je jedina koja je pristigla za javnu nabavku manuelnog prečišćavanja površina koje su nedostupne za mašinsko čišćenje. Nabavka je procenjena na 20 miliona dinara, a grupa ponuđača je dostavila ponudu od 19.957.000 dinara bez PDV-a.

Prvi put “Čistoća” angažuje privatnu kompaniju za posao zbog kojeg je i osnovano – čišćenje javnih površina. Sada će o čistoći delova grada brinuti 75 studenata i nezaposlenih starih do 35 godina, koji po zakonu mogu da budu članovi omladinske zadruge. Oni će biti zaduženi za čišćenje 13 ulica u Adamovićevom naselju, sedam ulica na Novom naselju, 46 ulica na Telepu, sedam ulica na Grbavici, kao i kineske četvrti i još 10 lokacija uz saobraćajnice u Veterniku, Paragovu, Sremskoj Kamenici, Mišeluku, na Kaćkoj petelji, Šangaju i Rimskim Šančevima. Od njih se očekuje da održavaju čistim ivičnjake, trotoare, pešačke i biciklističke staze, parkinge, kao i da sakupljaju otpad, čiste kante, uklanjaju smeće oko njih, ali i da čiste sneg i stružu led.

Iz JKP “Čistoća” su saopštili da neće biti angažovana dodatna radna snaga, zato što, kako navode, “isti ljudi, koji su i do sada radili, rade taj posao za isti novac, samo što nisu na platnom spisku “Čistoće” već drugog preduzeća.

– Zakon ne dozvoljava da JKP “Čistoća” ima preko 10 odsto zaposlenih na određeno vreme, a potrebe preduzeća su da radi 150 radnika na održavanju higijene, a ne 60 kako bi moralo biti da bi se upodobili sa Zakonom koji je pisan uopšteno i nije predvideo ovu okolnost. Preduzeće iz sopstvenih resursa ne može da obezbedi 150 radnika koji bi održavali higijenu grada, jer kolektivni ugovor jasno definiše koji radnici mogu, a koji ne da obavljaju te poslove – tvrde u “Čistoći”.

Izvor: Novisad.com
Foto: cistocans.co.rs