Početna Gradske teme Čistoća angažuje privatnike za sakupljanje i selekciju otpada

Čistoća angažuje privatnike za sakupljanje i selekciju otpada

0

Za sakupljanje i selektovanje otpada JKP “Čistoća” i ove godine angažuje privatne firme, koje će za taj posao dobiti 50 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 60 miliona s tim porezom.

Rukovodstvo komunalnog preduzeća odlučilo je da ugovor dodeli grupi ponuđača – Agenciji za privremeno zapošljavanje “Laboris HRS” iz Novog Sada i firmi “Optimum MV-NS”, kao i beogradskoj agenciji “Work and Care”.

Na tenderu su, inače, učestvovale dve grupe preduzeća, a procenjena vrednost javne nabake iznosila je 50 miliona dinara, tako da će, kako je objašnjeno, ugovor biti zaključen upravo na taj iznos, budući da godišnji obim posla nije moguće precizno utvrditi.

Praksa da za takozvane usluge iz delatnosti javno-komunalno preduzeće angažuje privatnu firmu, uvedena je pre nekoliko godina, a nadležni u gradskoj “Čistoći” svojevremeno su objasnili da su, zbog zabrane zapošljavanja, prinuđeni da preko agencija uposle dodatne radnike.

Procenjeno da će privatniku za selektovanje otpada na Deponiji i sakupljanje i čišćenje smeća širom grada, biti potrebno oko 120.000 radnih sati, od kojih je 700 rad kombinovane mašine.

Reč je, inače, o poslovima koji zahtevaju izuzetne fizičke napore, poput čišćenja kontejnera i uklanjanja otpada oko njih, utovar građevinskog šuta, delova odbačenog nameštaja i drugog otpada u kontejnere i kamion. Radnici će na Gradskoj deponiji kontrolisati i vrednovati otpad, na koristan i nekoristan, izdvajati staklenu i plastičnu ambalažu, papir, metal i slično, te taj otpad usmeravati na linije za separaciju i presu za baliranje.

Izvršioce, kombinovanu radnu mašinu i rukovaoce tom mehanizacijom obezbediće firma s kojom bude zaključen ugovor, dok će otpad biti utovaran u kamion javno-komunalnog preduzeća. U tenderskoj dokumentaciji nije precizirano koliko će za koje poslove biti angažovano radnika, već je samo navedeno da je ponuđač dužan da obezbedi 150 izvršilaca.

Dodatna radna snaga biće angažovana po potrebi, u zavisnosti od obima posla, i to na različitim mestima, radnim danima, vikendom i praznicima. Ekipe će izlaziti na teren dan nakon dobijanja radnog naloga, u kojem će biti definisano mesto i obim usluga. Po obavljenom poslu, „Čistoća” će privatniku isplaćivati zaradu na osnovu toga koliko je vremena utrošeno za predviđeni posao, odnosno fakturisanje je po jediničnoj ceni iz ugovora.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay