Početna Gradske teme Čistoća kupila još 28 podzemnih kontejnera

Čistoća kupila još 28 podzemnih kontejnera

0

JKP “Čistoća” kupila je po ceni od 23.383.080 dinara sa PDV-om još 28 podzemnih kontejnera.

Posao je pripao firmi “Eco signal” iz Beograda, koja je bila i jedini ponuđač. Time je gradsko preduzeće i na ovom tenderu podzemne kontejnere kupilo od iste firme kao i u februaru, kao i u nekoliko slučajeva proteklih osam godina.

Naime, Čistoća je već u februaru imala jedan tender za kupovinu 73 podzemna kontejnera i posao je po ceni od 58.417.200 dinara sa PDV-om dobilo preduzeće Eco signal, takođe kao jedini ponuđač.

Iz dokumentacije javnih nabavki se vidi da se radi o istim kontejnerim koji idu dva i po metra u dubinu i imaju kapacitet od tri kubika i u samim papirima tekst tendera je istovetan, osim u delu broja kontejnera koji se nabavlja.

Osim u broju koji je nabavljen vidi se i razlika u ceni jer je sada postavljanje jednog podzemnog kontejnera skuplje i košta 714.240 dinara bez PDV-a, a na prethodnom tenderu je bio 685.000 bez PDV-a.

Povećanje cene po jednom kontejneru je još vidljivije kada se uporedi sa ranijim godinama, kada se kretala oko 580.000 dinara bez PDV-a po kontejneru. Ovaj rast cene se može objasniti rastom poskupljenja građevinskog materijala koji se koristi za gradnju.

Ovim sklopljenim ugovorom Eco signal je kao jedini ponuđač još od 2014. godine od Čistoće dobio poslove u vrednosti od oko 425 miliona dinara za isporuku i instalaciju 772 podzemna kontejnera.

Izvor: 021.rs
Foto: JKP Čistoća / Facebook