Početna Gradske teme “Čistoća” kupuje još podzemnih kontejnera

“Čistoća” kupuje još podzemnih kontejnera

1

Novosadsko JKP “Čistoća” nabaviće još podzemnih kontejnera u 2020. godini.

Za tu svrhu ovo preduzeće izdvojiće 40 miliona dinara, bez PDV-a.. U novembru prošle godine, JKP “Čistoća” kupila je 70 podzemnih kontejnera po ceni od 47.940.060 sa PDV-om. Budući da je reč o istoj sumi, može se pretpostaviti da će Novi Sad i tekuće godine dobiti oko 70 novih podzemnih kontejnera. Posao je u novembru dobila firma “Eco Signal” iz Beograda, a “Čistoća” je i u martu od iste firme kupila identičnu količinu kontejenra po istoj ceni. Ovim se nastavila sada već šestogodišnja praksa Čistoće da svake godine ugradi od 50 do 100 podzemnih kontejnera i da isporučilac bude “Eco Signal”, koji je i jedini ponuđač na nabvakama.

Biće izdvojeno i dodatnih 15 miliona za rezervne delove za podzemne kontejnere, kao i 50 miliona za kamione za pražnjenje ovih kontejnera, naznačeno je u Planu javnih nabavki ovog preduzeća za 2020. godinu.

Novosadsko komunalno preduzeće izdvojiće i oko pet miliona dinara za kontejnere za kabasti otpad i 10 miliona za nadzemne kontejnere.

Fizičko i tehničko obezbeđenje imovine i objekata preduzeća iznosiće oko 24 miliona dinara, dok će za usluge ručnog čišćenja delova koji ne mogu biti očišćeni mašinskim putem preduzeće izdvojiti 50 miliona dinara. Isto će koštati i usluge čišćenja, sakupljanja i selektovanja otpada.

“Čistoća” je i prošle godine u Planu javnih nabavki istakla 60 miliona za čišćenje, sakupljanje i selektovanje otpada, što, inače spada u usluge koje Grad plaća ovom javnom preduzeću. Krajem prošle godine ovo preduzeće raspisalo je nabavku kojom traži izvođača koji će uklanjati divlje deponije i prati kontejnerska mesta na teritoriji Novog Sada. Kako su tada za 021 rekli u ovom javnom preduzeću, izvođač, odnosno dodatni radnici, angažuju se jer je obim posla na održavanju javne higijene u proteklom periodu drastično povećan u odnosu na ono što je obuhvaćeno Programom poslovanja JKP “Čistoća”. Naglasili su i da je broj radnika u JKP “Čistoća” je sa 680, koliko je bilo 2013. godine, smanjen na 496, koliko ih je danas.

Slične nabavke u kojima je “Čistoća” plaćala za usluge održavanja higijene i sortiranja otpada sprovođene su i ranije. Prvi put da ovo gradsko preduzeće angažuje privatnu kompaniju za posao čišćenja javnih površina bio je 2017. godine. Umesto radnika “Čistoće”, tada je za posao angažovano 75 studenata i nezaposlenih do 35 godina koji po zakonu mogu da budu članovi omladinske zadruge.

Ukupna procenjena vrednost javnih nabavki JKP “Čistoća” za 2020. godinu je 763.720.000 dinara, bez PDV-a.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

1 KOMENTAR

  1. Klasično primer pranja novca. Ista firma Eco Signal, godinama dobija posao i jedini je ponjuđač, a kvalitet je katastrofa. Loši materijali se koriste da bi trajalo što kraće i da bi se naknadno uzimao novac na opravke. Toliko novca je bačeno na ove kontejnere a oni nisu dočekali ni godinu dana a već su truli i raspadaju se, da ne pričamo o smradu koji za sobom ostavljaju jer je urađeno izuzetno loše rešenje, pa sve tečnosti koje se skupljaju ostaju u onom betonskom jerzgru jer nema nikakvog odvodnjavanja.

Comments are closed.