Početna Gradske teme “Čistoća” nabavlja još podzemnih kontejnera

“Čistoća” nabavlja još podzemnih kontejnera

0

JKP “Čistoća” u tekućoj godini nabaviće još podzemnih kontejnera kao i kamione za njihovo pražnjenje.

U Planu javnih nabavki Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća” za 2019. godinu određeno je da će u toku maja biti raspisan tender za nabavku i ugradnju novih podzemnih kontejnera. Ukupna planirana vrednost ove nabavke je 40 miliona dinara.

Uz to, planom nabavki predviđeno je i da se utroši 15 miliona dinara na rezervne delove za podzemne kontejnere, kao i 50 miliona na dva kamiona za pražnjenje podzemnih kontejnera.

Inače, podzemni kontejneri nisu, kako je bilo najavljivano, rešili problem odlaganja otpada u Novom Sadu. Kako je ranije pisao 021 oni su samo učinili smrad na ulicama malo podnošljivijim, ali nisu značajno poboljšali situaciju. Brojni kontejneri su oštećeni, građani na njih odlažu smeće – pa čak i krupan otpad, a “Čistoća” pojedine ulice ne čisti danima.

Pored troškova oko podzemnih kontejnera, “Čistoća” će tokom godine nabaviti i vozilo za kontrolu rada zimske službe (30 miliona dinara), laka dostavna vozila (4.990.000 dinara), dva kamiona za pražnjenje korpi za otpatke (12.000.000 dinara), kamion za nošenje arbol kontejnera (20.000.000 dinara), autosmećare (45.000.000 dinara), nove nadzemne kontejnere (15 miliona dinara) i drugu opremu.

“Čistoća” će izdvojiti i 60 miliona za čišćenje, sakupljanje i selektovanje otpada, što, inače spada u usluge koje Grad plaća ovom javnom preduzeću. Slične nabavke u kojima je “Čistoća” plaćala za usluge održavanja higijene i sortiranja otpada sprovođene su i ranije. Prvi put da ovo gradsko preduzeće angažuje privatnu kompaniju za posao čišćenja javnih površina bio je 2017. godine. Umesto radnika “Čistoće”, tada je za posao angažovano 75 studenata i nezaposlenih do 35 godina koji po zakonu mogu da budu članovi omladinske zadruge.

Takođe je planirano izdvojiti 1.500.000 dinara za savetovanje u upravljanju i poslovanju.

Podsetimo, blizu 300 miliona dinara iz budžeta Grada Novog Sada planirano je za realizaciju Programa investicionih aktivnosti i usluga JKP “Čistoća” u 2019. godini. U usluge koje će Grad “Čistoći” platiti 150 miliona dinara iz budžeta, spada održavanje javne higijene na teritoriji grada, manuelno čišćenje, sakupljanje otpadaka, mehaničko čišćenje, pranje i pražnjenje korpi za otpatke, struganje i uređivanje ivičnjaka, trotoara, parkinga i staza, kao i sakupljanje i odvoženje lišća.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay