Početna Gradske teme JGSP prevezao 82 miliona putnika u 2018. godini

JGSP prevezao 82 miliona putnika u 2018. godini

0

Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” je, po sopstvenim procenama, od januara do oktobra 2018. godine zaradilo više od 2,9 milijarde dinara, što je oko 12 odsto manje nego što je programom poslovanja za tu godinu bilo planirano jer je prevezeno manje putnika od planiranog broja.

Od prevoza putnika u kasu JGSP-a slila se oko 1,95 milijarda, dinara a od izrade karata oko 36 miliona. U programu poslovanja gradskog prevoznika za 2019. godinu navodi se da je, po proceni, 2018. to preduzeće završilo s gubitkom od blizu 190 miliona dinara. U toku godine prevezeno je više od 82 miliona putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, što je takođe manje u odnosu na planirano, ali i u odnosu na 2017. godinu.

Za 2019. godinu planirane su investicije od oko 432 milijarde dinara, bez PDV-a, i to za kupovinu osam novih midi autobusa s pogonom na prirodni gas, odnosno metan, rekarosiranje autobusa, nabavku opreme i uređaja, sistem elektronske naplate i građevinske radove.

„Preduzeće trenutno raspolaže s 268 autobusa, i to: 191 solo, 72 zglobna i pet autobusa manjeg kapaciteta. Zbog starosti i lošeg stanja karo-serija i šasija, u 2019. godini biće neophodno da se određeni broj vozila rashoduje. Tačan broj vozila za rashod kao i dinamika rashoda biće direktno uslovljeni nabavkom novih autobusa”, navodi se u Programu poslovanja tog preduzeća za ovu godinu.

Podsetimo, za opremanje voznog parka iz gradskog budžeta gradski prevoznik je dobio 100 miliona dinara. Ocenjeno je da je prosečna starost voznog parka veća od 12 godina te da je zbog toga neophodno tokom naredne godine nabaviti nove autobuse. Nabavkom novih autobusa povećala bi se i tehnička ispravnost voznog parka, a time i bezbednost i sigurnost prevoza putnika i drugih učesnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay