Početna Gradske teme “Čistoća” tuži kompanije za reciklažu, čuvari neće sprečavati one koji uzimaju hranu...

“Čistoća” tuži kompanije za reciklažu, čuvari neće sprečavati one koji uzimaju hranu iz kontejnera

“Čistoća” će podneti krivične prijave protiv, kako su naveli, “moćnih privatnih kompanija” koje se bave reciklažom, a koje “do sirovina dolaze na nelegalan način“, dodajući da čuvari kontejnera “neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od kojih grad ima prihod“.

“Čistoća” je reagovala na inicijativu 30 organizacija i udruženja koje su tražile da se ukine odluka ovog preduzeća da angažuje patrole koje će obilaziti i obezbeđivati kontejnerska mesta u Novom Sadu. Komunalno preduzeće se poziva na Zakon o komunalnim delatnostima i Zakon o upravljanju otpadom, po kojem je ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo Grada, odnosno “Čistoće”.

Osim toga, “Čistoća” navodi da u celoj državi, pa tako i u Novom Sadu, postoje privatne kompanije koje do sirovina dolaze na kriminalan način, “organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera“.

Ove vrlo bogate kompanije malim sumama novca, u gotovini, nagrade sakupljače sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj ceni. Na račun imovine građana Novog Sada ove kompanije stiču ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o poreklu otpada i njegovom kretanju do njih, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu“, navode u “Čistoći”.

U ovom preduzeću dodaju da zbog sprege kompanija i sakupljača sekundarnih sirovina ostaju bez višemilionskog godišnjeg prihoda. Takođe, navode da lokalna samouprava pomaže socijalnim slučajevima, ali da to ponekad nije dovoljno, “pa sugrađani pomoć u prehranjivanju svoje porodice nađu u ostacima hrane iz kontejnera“. U tome im, tvrdi “Čistoća”, ne prave nikakav problem, jer organski otpad ne spada u sirovine koje su izvor grada.

Čistoća će istrajati u svojoj odluci da zaštiti imovinu grada i spreči kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana. Patrole koje smo angažovali neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od čega budžet grada ima prihod, ali će sprečiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja. Osim toga, podnećemo krivične prijave protiv vlasnika privatnih kompanija koje se protivzakonito bogate na štetu svih naših građana, kao i prijave inspekcijama koje treba da utvrde na koji način su stekli sekundarne sirovine“, poručio je direktor “Čistoće” Vladimir Zelenović.

Podsetimo, prošle nedelje 021 je objavio da Novi Sad dobija čuvare kontejnera, te da će Gradska čistoća platiti skoro šest miliona dinara za angažovanje dve privatne kompanije kako bi sprečile uništavanje kontejnera u Novom Sadu. Ovo je ubrzo izazvalo polemiku u javnosti, postavljajući glavno pitanje kako privatno obezbeđenje može da reaguje “na sumnjiva lica” kraj kontejnera, te da postupa po nadležnostima policije, odnosno da zadrži građane do njenog dolaska. U preduzeću se pozivaju na Zakon o privatnom obezbeđenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za 021 da postoji nekoliko spornih stvari u ovoj odluci “Čistoće”. Šabić je odluku o zadržavanju ocenio kao diskutabilnu, a ukazao je da postoji i problem sa pravljenjem fotografija i video snimaka, kao i sa patroliranjem privatnog obezbeđenja.

Tim povodom reagovalo je i 30 organizacija i udruženja, među kojima su one koje se bave reciklažom, ali i zaštitom sakupljača sekundarnih sirovina. Oni smatraju da je angažovanje čuvara kontejnera “beskrupulozno kršenje ljudskih prava.

Organizacije i udruženja iz Srbije navele su da je odluka Gradske čistoće da angažuje čuvare usmerena na sprečavanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina da sakupljaju otpad iz kontejnera u Novom Sadu, čime “ekonomski najranjiviji članovi i članice našeg društva obezbeđuju osnovnu egzistenciju za sebe i svoje porodice”.

Izvor: 021.rs