Početna Gradske teme Članovi Kriznog štaba: Oštrije mere ukoliko se poveća broj obolelih

Članovi Kriznog štaba: Oštrije mere ukoliko se poveća broj obolelih

Članovi Kriznog štaba su pre nekoliko dana najavili mogućnost vraćanja pojedinih restriktivnih mera ukoliko se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ustali iznad dva odsto (juče je iznosio 2,16 odsto), a nisu isključeni ni radikalniji koraci.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da povećan broj inficiranih u Vranju treba da vrati građane “iz velikog opuštanja u ozbiljan odnos” prema epidemiji.

Tiodorović je za televiziju Pink rekao da su novooboleli u Vranju “skoro isključivo” osobe sa lakšom kliničkom slikom a da neki uopšte nemaju simptome.

“Ovo je moglo da se očekuje, generalno je u celoj zemlji došlo do opuštanja. Važno je da se u fabrikama drže svih pravila ponašanja u toku rada ali i prevoza do radnog mesta, kao i da pozitivne odvojimo i onemogućimo lokalnu transmisiju”, kazao je epidemiolog.

Navodeći da “nema mesta za paniku”, Tiodorović je rekao da će se tokom nedelje videti da li će širom Srbije doći do povećanja broja pozitivnih na prisustvo virusa korona.

“Ako tog rasta nema ili je vrlo umeren, može se reći da smo dobro prošli. Ako imamo veći broj pozitivnih, moraćemo da primenimo oštrije mere”, dodao je Tiodorović.

Sve će biti mnogo jasnije danas kada se bude sastao Krizni štab čiju je vanrednu sednicu zakazala premijerka Ana Brnabić.

“Ne smemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet odsto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa virusom. Kao da ništa do sada nismo uradili. Čim su se ukinule mere ljudi su to shvatili kao da je kraj epidemije. ‘Pukao’ je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta… Za sada je sve pod kontrolom, ali ne smemo da dozvolimo novi rast. Ukoliko procenat zaraženih u odnosu na testirane bude mnogo veći, i ne daj Bože stigne i do pet odsto, mislim da bi se neke mere ponovo vratile”, rekao je prof. dr Branislav Nestorović.

Kako dodaje, jasno je šta bi sledilo.

“Tu pre svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovornii kao društvo, ali i kao pojedinci. Moraju da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja”, zaključio je Nestorović.

Na oprez poziva i zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina virusa, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene. Unošenje virusa u koletkive i njegovo širenje je pokazatelj kako korona može brzo da se širi u zatvorenom prostoru. Zato je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi”, istakla je dr Kisić Tepavčević.

Izvor: 021, Beta
Foto: Pixabay