Početna Gradske teme Posle požara na Detelinari, za novi krov zgrade stanarima potrebno 20.000 evra

Posle požara na Detelinari, za novi krov zgrade stanarima potrebno 20.000 evra

U noći između subote i nedelje, goreo je krov zgrade u ulici Stevana Mokranjca broj 4 i 6 na novosadskoj Detelinari. Nakon 2 i po sata vatrogasci su uspeli da ugase požar, a stanari zgrade sada se nalaze pred novim iskušenjima.

Mnogobrojni predmeti koji su se našli u ostavi te noći, zajedno sa uspomenama, zauvek su izgubljeni. Bez krova, stanove na poslednjem spratu od kiše deli samo jedna ravna ploča. Stanari nisu imali dilemu, samoorganizovali su se, i započeli svoju trku sa vremenom.

Velizar Leković, predsednik stambene zajednice Stevana Mokranjca 6 kaže:
“Odmah posle požara počeli smo da sređujemo ove prostorije, cilj nam je, pošto ovih dana najavljuju obilne padavine, da zaštitimo stanove ispod ove ploče tako da moramo to da rašćistimo i da zaštitimo stanove da ne procuri voda. Zaista odaziv je veliki bukvalno sve komšije su došle ovde da pogledaju da pomognu u ova 2 dana smenilo se negde oko 20 ljudi tako da smo svi maksimalno angažovani”.

Čišćenje i natkrivanje ciradom je samo privremeno rešenje. Novi krov, potreban je što pre.

“Dalje je da tražimo građevinsku firmu i da to saniramo… Naravno stambena zajednica – mali je budžet, mi na računu nemamo ni 200.000 dinara ali je to veoma malo, pa se nadamo da će nam grad Novi Sad izaći u susret i pomoći finansijski da se u što kraćem roku osposobimo i da uradimo. Po nekim grubim procenama sigurno za ovaj deo trebaće nekih 15-20 hiljada evra kako bi se pokrili troškovi za materijal, ruke majstora i limarske radove, jer ovde zaista ima mnogo posla. To je samo za naš deo krova, znači za broj 6 a broj 4, oni zaista imaju veliku štetu pa će njima biti potrebno verovatno preko 20.000 evra za sanaciju nastale štete”, kaže Leković.

Sreća u nesreći je da nijedan život nije izgubljen, a s obzirom na urgentnost problema, stanari ulaza Stevana Mokranjca 4 i 6, nadaju se da će im gradske vlasti izaći u susret, i pomoći u pronalasku rešenja.

Mladi stanari očistili izgoreo krov zgrade u Stevana Mokranjca

Na inicijativu mladih stanara iz zgrade u Ulici Stevana Mokranjca broj 6, u potpunosti je očišćen krov koji je u nedelju ujutro izgoreo u požaru, i pripremljen za stavljanje cerade u slučaju kiše i zaštite stanova na mansardi zgrade.

Milan, Luka, Milan, Nemanja, Stefan i Nikola, su imena mladih stanara između 17 i 35 godina, koji su sakupili preko 200 džakova pepela i šuta spremnih za iznošenje sa tavana.

Trenutno zgrada nema vode, a čeka se priključenje struje da bi se liftom mogle izneti izgorele cigle, grede kao i ostali izgoreli materijal pretvoren u pepeo.

Po rečima Velizara Lekovića, upravnika zgrade Stevana Mokranjca 6, očekuje se pomoć Gradske čistoće za odnošenje šuta, a u saradnji sa upravnikom zgrade Stevana Mokranjca 4, delegacija će od gradske vlasti tražiti pomoć radi sanacije krova.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen