Početna Gradske teme “Čuvari kontejnera” još 365 dana “krstare” gradskim ulicama

“Čuvari kontejnera” još 365 dana “krstare” gradskim ulicama

Radnici angažovani na obezbeđenju komunalne imovine, takozvani “čuvari kontejnera”, obavljaće taj posao u Novom Sadu još najmanje godinu dana.

Posao će obavljati radnici kompanija koje čuvaju komunalnu imovinu otkad je Novi Sad postao prvi grad u Srbiji, a možda i u svetu, koji je angažovao pripadnike obezbeđenja da patrolira gradom kako bi sprečili štetu na kontejnerima. Ugovor je dodeljen novosadskom preduzeću “Ipon bezbednost”, koja je dala zajedničku ponudu sa “Ipon security event” i “G4S Secure Solution”. Oni su dostavili ponudu od 9,9 miliona dinara, koju je JKP “Čistoća” prihvatila.

Kao i prethodnih godina, od radnika koji budu angažovani na ovom poslu očekuje se da osmatraju javne površine na kojima su postavljeni kontejneri, spreče uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, neovlašćeno podizanje i iznošenje otpada, sprečavanje ispisivanja grafita i lepljenja plakata po kontejnerima, gašenje vidljivih početnih požara, reagovanje na primećene sumnjive predmete pored mesta za odlaganje smeća, ali i na sumnjiva lica.

Čuvari će gradskim ulicama patrolirati 24 sata dnevno, u dve patrole sa po dva člana. Oni moraju da budu u konstantnom kontaktu sa svojim operativnim centrom, komunalnom policijom, Hitnom pomoći, vatrogascima, policijom.

Gradska čistoća je tokom 2017. i 2018. godine sa kompanijama “Ipon Security” i “G4S Secure Solutions”, sklopila dva ugovora ukupne vrednosti 17,8 miliona dinara sa PDV-om. Građani će za tri godine ove usluge u Novom Sadu platiti gotovo 29 miliona dinara. Ipak, “Čistoća” je u nekoliko navrata ukazivala da je zadovoljna poslom koji obavljaju radnici obezbeđenja na čuvanju komunalne opreme, poručivajući da njihovo angažovanje daje rezultate i da su oštećenja smanjena.

– Kako smo u više navrata isticali, angažovanje patrola koje obilaze kontejnerska mesta u gradu dalo je odlične rezultate, a budući da širimo projekat primarne separacije otpada u Novom Sadu, postoji i potreba za njihovim daljim radom – isticali su ranije u “Čistoći”.

Oni su tokom prošle godine imali više od 3.000 zabeleženih intervencija, a organizovano je 45 zajedničkih akcija sa komunalnom policijom i gradskom inspekcijom. Ipak, iako je angažovanje novosadskih “čuvara kontejnera” izazvalo veliku zainteresovanost javnosti u Srbiji, deo Novosađana je isticao kako ih nisu viđali na ulicama, tvrdeći da oni ne postoje.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay