Početna Gradske teme “Čuvarima kutija” na izborima dnevnica od 1.500 do 2.500 dinara

“Čuvarima kutija” na izborima dnevnica od 1.500 do 2.500 dinara

Voteing

“Čuvari kutija”, odnosno članovi biračkih odbora na predsedničkim izborima dobijaće naknadu od 1.500 dinara, odlučila je Republička izborna komisija.

Nešto više novca dobiće predsednici i zamenici predsednika glasačkog odbora, za koje je predviđena dnevnica od 2.500 dinara.

Definitivno najveću naknadu imaće koordinator radnog tela za rad na poslovima koji su vezani za sprovođenje izbora, čak 25.000 dinara. Za članove radnog tela rezervisano je po 15.000 dinara.

Stranke koje smo kontaktirali kako bismo saznali da li će imati kontrole na svim biračkim mestima nisu mogle da kažu koliko će njihovi “čuvari” dobiti novca. Informaciju o tome nisu imali Gradski odbori SRS, SNS, kao ni štabovi Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Saše Radulovića.

“Mi ćemo imati naše kontrole na svim biračkim mestima, sve je u punom kapacitetu onako kako je predložila Republička izborna komisija. Koliko će novca dobijati za sada ne znam, jer u Skupštini grada to još nisu saopštili. Očekujemo da to saznamo u najskorije vreme”, poručuju u SRS za 021.rs.

Oni koji na biračkim mestima budu zastupali Sašu Jankovića radiće kao volonteri, ali će dobiti naknadu u visinu koju odredi RIK.

“Svi koji rade u štabu Saše Jankovića su volonteri. Bitno je da postoje kontrolori zbog mogućih neregularnosti. Može se dogoditi da prvi kontrolni listić nema potpis, pa da biračko mesto odmah bude neregularnost. Može doći do toga da birač dođe sa već zaokruženim glasačkim listićem, a da izađe sa praznim, to je takozvani ‘bugarski voz’ i već se dešavalo u Novom Sadu. Mi očekujemo da se takve stvari dese i u nedelju, jer je ovo daleko od regularnog”, navodi Miloš Đajić iz izbornog štaba Saše Jankovića.

Iznenađenje ovih izbora, Ljubiša Preletačević Beli, neće imati u svim gradovima kontrolore. Kako su objavili pre nekoliko dana, dobili su informacije da su lica koja su im se javljala u nekim gradovima za kontrole na kutijama za izbore, članovi i funkcioneri u drugim strankama.

“Upravo je nedostatak mogućnosti za kontrolisanje takvih pojava, razlog zašto nećemo moći da imamo kontrolore u svim gradovima. Gde god smo dobili potvrdu toga, povukli smo ovlašćenje. To smatramo pokvarenim pokušajem da se doktor Beli spusti ispod 80 odsto u prvom krugu. Neće moći! Samo jako, bez sikiranja”, poručuju u “Beli Samo jako”.

I dok opozicione stranke razmišljaju o tome da li će u nedelju biti krađe ili neće, građani koji su se prijavili da budu kontrolori trljaju ruke.

Za 21-godišnjeg Novosađanina Nemanju, ovo je prilika za dodatnu zaradu, a pritom ima i iskustva. Pre tri godine kutije je čuvao za Dveri, prošle za Zavetnike, a u nedelju će to uraditi za Dosta je bilo.

“Nema puno posla, proverimo ličnu kartu, da li je osoba već glasala i to je to. Do sada nisam imao problema da neko prekida glasanje, pravi nered i slično. Kad sam čuvao za Dveri dobio sam 1.500 dinara, isto toliko je trebalo da dobijem i od Zavetnike, ali su uplatili 2.500 na moju radost. Dosta je bilo bi trebalo da nam isplati 1.500 dinara”, priča naš sagovornik.

Po drugi put na izborima će učestvovati i nevladina organizacija CRTA u misiji “Građani na straži”. Oni će tokom dana imati preko 900 posmatrača na 450 biračkih mesta, kao i 60 mobilnih timova koji će obilaziti biračka mesta u svim okruzima Srbije.

“Posebna pažnja će biti posvećena praćenju poštovanja izbornih pravila i procedura od strane svih aktera u procesu o čemu će javnost tog dana biti obaveštavana na redovnim konferencijama za medije”, zaključuju u CRTA.

Autor: Zoran Strika – strika@021.rs
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos