Početna Gradske teme Da li je mučenje pasa samo vežba za mučenje ljudi?

Da li je mučenje pasa samo vežba za mučenje ljudi?

aleksandra jankovic7_1348566031_670x0

Psiholog Aleksandra Janković za portal SrbijaDanas.com kaže kako je poznato da se u biografijama osoba koje su nekoga maltretirale, napale, zlostavljale ili ubile vrlo često nalazi i zlostavljanje životinja.
Incident u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Novom Sadu šokirao je javnost poražavajućim incidentom. Naime, učenici su zalepili psu petardu na uvo i zapalili je, nakon čega mu je pola glave bilo razneto. Nesrećni pas nije dozvolio nikome da mu priđe i ukaže pomoć, a profesorka kojoj su se učenici požalili na celu situaciju prokomentarisala je da to nije “ništa strašno”!

Povodom ovakvog simptomatičnog agresivnog ponašanja srednjoškolaca nad nevinom životinjom psiholog Aleksandra Janković, za portal Srbija Danas.com govori da je ova situacija krajnje alarmantna.

Prosto mi je neverovatno da neko za ovakav događaj kaže da to „nije ništa strašno“! Izgleda da je ipak moguće da se dogode ovakve stvari i danas postoje zakoni o dobrobiti životinja i zakoni koji se zalažu da životinje ne smeju biti maltretirane i ubijane. U psihološkom smislu pitamo se – odakle njima takva ideja toj deci i da li je to samo poligon nad vežbu nad ljudima?! – kaže Janković za naš portal.

Obavezno sankcionisanje

To je čist prekršaj zakona maloletnika i takva situacija mora da se preispita. U ovom slučaju i profesorka treba da bude sankcioniosana, jer je odgovorna svojim (ne)reagovanjem na takvo ponašanje – kaže Jankovićeva.

Naša sagovornica napominje da je zapravo u celoj situaciji očigledan još veći paradoks – u pitanju je Poljoprivredna škola!

Kako će se oni odnositi prema drugim živim bićima može se jasno naslutiti na osnovu ovog postupka – kaže psihološkinja.

“Sadizam neprihvatljiv u bilo kom uzrastu”

Ovakvo ponašanje uopšte se ne sme dešavati u ovom uzrastu, poriv za sadizam ne sme postojati ni za jedan uzrast. Socijalizacija čoveka prosto nalaže da se obuzdavaju agresivni porivi. U ovom uzrastu to nije pitanje razvoja, već psihičkih deformiteta – upozorava Jankovićeva.

Strogo zabraniti bacanje petardi!

Inače, procene su da oko 5.000 ljubimaca svake godine premine tokom novogodišnje euforije od srčanog udara, usred bacanja petardi. Povodom toga naša sagovornica kaže kako u tim trenucima “vlasnici ljubimaca najviše brinu, i da je vrlo stresno ljubimcima tokom zvučnih udara koji ih uzurpiraju za Novu godinu”.

Prosto ne vidim razlog za to da neko želi da baci petardu. Zar nakon bombardovanja i najgorih oblika maltretiranja na taj način da bacaju petarde i eksplozive?! Ne bih to dozvolila na teritoriji grada nikako, strogo bih to zabranila – rekla je Aleksandra Janković.

Autor: Đ. Bošković, srbijadanas.com
Foto: Fejsbuk, Ilustracija