Početna Gradske teme Da li je reč o havariji ili je voda u bazenima zagađena?

Da li je reč o havariji ili je voda u bazenima zagađena?

0

Bazeni na Spensu zatvoreni su zbog havarije na elektromreži, a s obzirom na to da otklanjanje havarije na električnim instalacijama u delu objekta još uvek traje, bazeni i dalje neće biti u funkciji, saopštili su iz Javnog preduzeća „Sportski i poslovni centar Vojvodina” i poručuju da će o nesmetanom radu navedenog dela objekta blagovremeno obavestiti građane.

Međutim, kako saznaje 021.rs, bazeni su zatvoreni po nalogu sanitarne inspekcije još u utorak, 18. februara, u kojem se navodi da je bazenska voda zagađena.

Naime, prema rešenju pokrajinske inspekcije, u koje je 021 imao uvid, laboratorijskim analizama je utvrđeno da voda nije ispravna za kupanje jer je prisutna povećana koncentracija trihalometana. Ovde se radi o grupi vrlo štetnih hemijskih jedinjenja koji su nusproizvod sredstava za dezinfekciju, najverovatnije hlora.

Zbog toga je pokrajinska inspekcija donela rešenje o zatvaranju bazena 18. februara, koje je dostavljeno Spensu 20. februara.

Da postoji problem sa zagađenjem nije znao ni gradonačelnik Miloš Vučević, koji je na pitanje 021.rs o saznanjima o prisustvu otrova rekao da je dobio informaciju od nadležnih u Spensu da je u pitanju kvar na trafo stanici.

– Dobio sam samo zvaničnu informaciju o havariji na elektromreži. Evo moram biti i ličan, moj mlađi sin trenira vaterpolo u velikom bazenu i ne bih se igrao sa zdravljem deteta tek tako. Niko se ne igra sa zdravljem ljudi i dece. Bazen već svakako ima mnogo problema i već 20 godina je zreo na rekonstrukciju – naveo je Vučević i dodao da bi Grad krenuo i ranije sa radovima, ali ne može dok ne počnu da rade otvoreni bazeni.

On je rekao i da cela situacija mora da se iskontroliše, koliko god dana za to bude potrebno.

Da li je reč o havariji ili je voda u bazenima zagađena?

Tek nakon što je 021.rs objavio nalaze sanitarne inspekcije, sa Spensa su se oglasili saopštenjem sa izjavom direktora magistra Milana Jarića.

– Potpuno je tačna informacija da se dogodila havarija na bazenu, tačnije na elektroinstalacijama, što je prouzrokovalo zastoj na mašinskim elementima za prečišćavanje bazena. Takođe je tačno da se u tom slučaju pristupilo proveri ispravnosti vode na bazenu, jer nije bilo moguće ispoštovati sve mere zaštite u trenutku kad postrojenje ne radi, s obzirom da nema napajanja strujom. Kao rezultat toga ni jednog momenta se nije dovodilo u pitanje prekid rada bazena, dok sve službe ne odrade provere, te je izvršeno ispušanje vode iz bazena. Nakon toga, a tek kad se dovede u funkciju čitavo postrojenje, odnosno stabilizuje napajanje električnom energijom, izvršiće se punjenje bazena. Posle primene svih ovih mera pristupiće se proveri ispravnosti vode i tek onda dozvoliti rad bazena – naveo je magistar Jarić i dodao da stručne ekipe Elektrodistribucije Novi Sad uz stručna lica zaposlena na Spensu ulažu maksimalne napore kako bi u što kraćem roku omogućili nesmetan rad dela objekta i bazena, prenosi 021.

Iako direktor Spensa navodi da se “ni jednog momenta nije dovodio u pitanje prekid rada bazena, dok sve službe ne odrade provere”, nema objašnjenja za činjenicu da su bazeni zatvoreni tek 21. februara, dok je zdravstvena neispravnost vode utvrđena u uzorcima uzetim još 10. i 14. februara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay