Početna Gradske teme Đaci od danas ponovo u klupama

Đaci od danas ponovo u klupama

Đaci se u školske klupe vraćaju danas, 25. februara, a škole bi trebalo same da naprave plan nadoknade časova i dostave ga Ministarstvu prosvete.

Škole treba da nadoknade pet radnih dana i to mogu da učine radnim subotama ili organizovanjem pretčasa ili dodatnog časa nakon nastave radnim danima.

Izvesno je samo da produžetka školske godine neće biti, jer osmaci malu maturu polažu 17, 18. i 19. juna.

Zbog gripa, đaci u Vojvodini imali su ove nedelje mini raspust, dok je u centralnoj Srbiji zimski raspust bio produžen.

Počinje postavljanje uređaja za merenje radona

Pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju Maja Eremić Savković najavila je da će se od danas u više od 1.000 škola i vrtića postavljati detektori za merenje radona, merenje koncentracije ovog prirodnog gasa počeće 1. marta.

Eremić Savković je za RTS rekla da je radon prirodni radioaktivni gas bez boje i mirisa, koji je sastavni deo životne sredine. Lako se meri u zatvorenom prostoru, a koncentracija zavisi od više faktora.

“Pre dve godine merena je koncentracija radona u kućama i stanovima. Rezultati su pokazali da okolina Niša i Niške Banje ima veću koncentraciju radona i radi se na sanaciji objekata kako bi se smanjila koncentracija radona”, rekla je Eremić Savković.

U novoj akciji merenja 5.000 detektora pokriće deo škola i vrtića prema razvijenoj metodologiji. Detektori će biti postavljeni u 1.300 škola, a njihov broj zavisiće od broja đaka.

“Sasvim je prirodno da posle kuća nastavimo merenje u onim ustanovama gde mi i naša deca provodimo najviše vremena, a to su pre svega škole. Merenja kreću 1. marta i trajaće tri meseca. Detektori će se očitavati nakon toga u laboratoriji u Švedskoj”, navela je pomoćnica direktora Direktorata za radijaciju.

Ona je kazala da se rezultati očekuju do 1. septembra i iznela tvrdnju da ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li smo izloženi nekom zračenju.

“Ukoliko se u nekoj školi detektuje povećana koncentracija radona o tome će biti obavešteno i ministarstvo i ta ustanova, kao i o načinima kako da se to sanira”, rekla je Eremić-Savkovićeva.

Izvor: Tanjug/021
Foto: PIxabay