Početna Gradske teme I dalje bez prinudnih upravnika, nadležni kažu da nema potrebe

I dalje bez prinudnih upravnika, nadležni kažu da nema potrebe

Stambene zajednice koje se nisu registrovale i koje faktički krše Zakon o stanovanju i dalje ne dobijaju prinudnu upravu.

Prinudna uprava mera je ona kojom se uvodi red u zgrade koje nisu registrovale stambene zajednice i koje imaju određene probleme da pronađu firmu ili odgovorno lice da o njima brine. Da ovakvih zgrada i te kako ima u Novom Sadu, uverili smo se i direktno u razgovoru sa stanarima koji žive u zgradama koje nijedna firma ne želi da uzme pod svoje.

Novi Sad je formalno ispunio uslove da uvede prinudne upravnike sa spiska profesionalnih upravnika u gradu – usvojio je odluku o visini iznosa naknade prinudno postavljenom profesionalnom upravniku, ali nije postavio nijednog upravnika.

U Gradskoj upravi za imovinu smatraju da prinudna uprava u Novom Sadu još uvek nije potrebna.

– Do danas se nije ukazala potreba za sprovođenje ovog postupka, jer se vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade dogovore i izaberu upravnika iz reda vlasnika ili profesionalnih upravnika – kažu u upravi.

Da ovo nije istina, smatra predsednik Udruženja profesionalnih lcienciranih upravnika Nebojša Berak. Kako kaže, nije mu jasno zbog čega onda postoji prinudna uprava, ali ni kako uprava ne primećuje i ne reaguje na pojavu da mnoge zgrade jedva ili nikako ne funkcionišu.

– Apsolutno je netačno da ne postoji potreba za prinudnom upravom. Vi imate u gradu zgrade koje apsolutno ne funkcionišu. Niti su izabrale profesionalnog upravnika, niti nekog iz reda stanara – to bi onda značilo da su sve skupštine stanara do sada registrovane, a znamo da nisu. Zakonodavac je propisao da moraju da se poštuju određena pravila u funkcionisanju stambene zajednice – održavanje skupština stanara, radovi na popravkama kvarova u zgradi i slično, a to niko ne kontroliše. Ni tamo gde su izabrani upravnici to ne funkcioniše baš po pravilima. Poenta zakona, koji jeste nakaradan, nije bila da pitanje života u zgradama ne uredi, već da uredi i da to funkcioniše – navodi Berak.

U ovom trenutku je u Novom Sadu registrovano 4.305 stambenih zajednica, a na spisku registrovanih profesionalnih upravnika ima 143 imena. Kada bi se dodeljivali prinudni upravnici, to bi se činilo s ovog spiska azbučnim redosledom.

Berak dodaje da mu je nejasno zbog čega su komunalni inspektori pre nekoliko meseci toliko ažurno kontrolisali registraciju u Novom Sadu.

– Tada su izricane opomene, po pretnjom novčanih kazni ukoliko se ne registrujete u roku, a sada imamo situaciju da se sa tim usporilo i da institut prinudne uprave nije zaživeo, a mogao bi da reši probleme neregistrovanih stambenih zajednica i stanara – smatra predsednik UPLUNS.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay