Početna Gradske teme Dan borbe protiv glaukoma: Merenje očnog pritiska u Domu zdravlja “Novi Sad”

Dan borbe protiv glaukoma: Merenje očnog pritiska u Domu zdravlja “Novi Sad”

0

eye-1173863_640

U okviru Dana borbe protiv glaukoma, Dom zdravlja “Novi Sad” u petak, 11.03.2016. organizuje merenje očnog pritiska, jer je povišen očni pritisak najvažniji faktor rizika za nastanak glaukoma.

Tog dana svi koji žele mogu da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice, sa ličnom kartom, u očnu ambulantu Dom zdravlja na Liman ili u Jovan Jovanović Zmaj, gde će se u periodu od 7 do 16 časova organizovati merenje očnog pritiska.

Cilj ove akcije je rano otkrivanje glaukoma, pa pre svega treba dođu svi oni građani stariji od 40 godina koji do sada nisu radili ovakvu vrstu pregleda,mada će se merenje uraditi svima koji dođu.

Pošto postoji povećan broj obolelih građana od konjunktivitisa, mole se svi koji su imali neke zapaljenske promene na očima u toku poslednje 3-4 nedelje, da ne dolaze, jer njima u ovom trenutku ne sme da se meri očni pritisak.

Glaukom predstavlja bolest vidnog živca koja je najčešće povezana sa povišenim očnim pritiskom i na drugom je mestu u svetu kao uzročnik slepila.

Postoji više vrsta glaukoma, ali najčešće se radi o takozvanom glaukomu otvorenog ugla, gde postoji povišen očni pritisak koji nepovratno oštećuje nervna vlakna, praveći prvo ispade u vidnom polju, koje obolela osoba obično ne primećuje, da bi tek u poslednjoj fazi bolesti došlo do oštećenja vida i slepila. Problem je u tome što ova vrsta glaukoma ne daje gotovo nikakve simptome, pa se jedino može otkriti na lekarskom pregledu.

Postoji i glaukom sa normalnim očnim pritiskom, a postoje, ali su u našoj populaciji daleko ređe, takve vrste glaukoma koje daju simptome u vidu bola, crvenila i zamagljenja vida.

Iako glaukom može da se javi u svakoj životnoj dobi, najčešće se javlja posle 40. godine života a rizik od njegovog nastanka se dodatno uvećava posle 60.

Pravovremenim otkrivanjem i lečenjem, te redovnim kontrolama, može se usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti i sačuvati vid. Lečenje je doživotno i najčešće se sastoji u svakodnevnom ukapavnju kapi. U slučajevima gde lečenje kapima ne daje zadovoljavajuće rezultate, pribegava se laserskim ili klasičnim operacijama.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com