Početna Gradske teme Jelena Beba Balašević: Odnos prema kulturi i multikulturalnosti u gradu je kritičan

Jelena Beba Balašević: Odnos prema kulturi i multikulturalnosti u gradu je kritičan

0

beba balasevic - Copy

Znanje iz književnosti i režije primenila je na razne kreativne projekte, poput stvaranja likova za stripove i video igre. Uz veliku hrabrost, ponovo proživljava sve ono što joj se dešavalo u prošlosti – trenutno piše knjigu, ali ne o sebi, nego o povredi koja joj je otvorila nove poglede na život. Jedna od ljubavi joj je i politika, kojom je počela da se bavi s ciljem da kroz društveno angažovanje učini nešto za svoj grad. U razgovoru za portal NSHronika.rs, rediteljka i poslanica u skupštini Vojvodine, Jelena Beba Balašević, otkrila je svoje viđenje trenutne političke klime u Novom Sadu.

Kako kometarišete rad gradske Vlade i protekle tri i po godine?

– Ova gradska vlast ostaće upamćena po osveštavanju vode. To nije zlonamerna opaska, već činjenica, nažalost. Novi Sad je u poslednje tri godine zapušten i ponižavan ovakvim eksperimentima, koji su pre za neku komediju nego upravljanje jednim velikim gradom. Bilo je tu i nekoliko otvaranja točilica za gas, postavljanje temelja za semafor i šipki za vezivanje bicikla. Sigurna sam da ovo zvuči kao ismevanje sa moje strane, ali istina je da građanima to izgleda kao ismevanje, ali od strane onih koji vode grad. Novi Sad zaslužuje mnogo više.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da promeni?

– Za početak, samo ono sto je prirodno: da postavi stručne ljude na upravljačka mesta. Grad je pre svega komunalna struktura i ako imamo nekvalifikovane ljude na mestima direktora komunalnih preduzeća, ništa se neće uraditi, što je i dokazano. Nazadovalo se i kada je u pitanju odnos prema kulturi i multikulturalnosti, koji je trenutno kritičan. Prvo što je uradila nova vlast je smenjivanje direktora Kulturnog centra grada, zbog toga što nije pisao ćirilicom. Isti ti branitelji ćirilice nisu našli za shodno da ispoštuju i ljude drugih nacionalnosti koji žive u Novom Sadu. Novoj vlasti neće biti teško da pomeri stvari na bolje u odnosu na trenutnu situaciju, jer je toliko lošeg urađeno, da je to skoro za ne poverovati.

Ko bi, po Vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Članica sam ‘Tima za Novi Sad’ koji vodi Veljko Krstonošić. Smatram da je Veljko stručan, obrazovan, energičan i plemenit čovek kojeg bih uvek podržala, jer poštuje Novi Sad, ima ideju i tim koji mogu da vrate dostojanstvo gradu.

Autor: Maja Guzijan
Foto: Privatna arhiva