Početna Gradske teme Dan sećanja na žrtve “Oluje” – suze, tuga i pitanje: Zašto!?

Dan sećanja na žrtve “Oluje” – suze, tuga i pitanje: Zašto!?

Sinoć je u Veterniku, poznatom prigradskom naselju u Novom Sadu, koji je većinski naseljen Srbima iz Krajine, obeležen Dan sećanja na nemili događaj koji je razorio domove i prognao preko stotinu hiljada Srba.

Pred predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom i ministrima u vladi, ceremonija je započela parastosom za sve nastradale u “Oluji”, koji je održao patrijarh srpski Irinej a potom je usledilo obraćanje mlade Branke Maksimović koja je imala samo osam godina kada ju je zajedno sa svojim sunarodnicima, zadesila ova strašna sudbina.

Brankina emotivna priča, mnogobrojne posetioce nije ostavila ravnodušnim, suze, tuga i pitanje: Zašto!? Nakon kulturno-umetničkog programa, usledilo je obraćanje Milorada Dodika koji je naglasio da je stradanje kroz vekove i u kontinuitetu uvek bilo rezervisano za srpski narod:

– Oluja je bila završni čin nečega što je davno planirano! Bilo je strašno napustiti svoje ognjište, svoj dom te 1995. ali pokazalo se da ste našli svoje utočište u Srbiji i da ste došli među svoje, gde ćete biti sigurni, da gradite svoje porodice i nastavite svoj život. Danas su Srbija i Republika Srpska najstabilnije u regionu i nismo zaboravili obećanje predsednika Vučića da više nikada ni jedan Srbin ovde u regionu neće biti počišćen i da će Srbija sa svojim potencijalom stati iza svoga naroda!

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić pred oko 30.000 ljudi izjavio je da je istovremeno i tužan i ponosan jer ne postoji čovek koji ima išta srpsko u sebi a da 4. i 5. avgusta svake godine nije tužan:

– Kada vidim koliko nas, ovde, na miran i dostojanstven način, bez želje za osvetom, odmazdom obeležava stradanje srpskog naroda, moram da budem ponosan na rod kojem pripadamo, u nadi da ćemo uspeti da oprostimo a da zaboravimo niti smemo, niti hoćemo. Nijedan uspeh nije konačan, nijedan poraz nije fatalan, rekao je Čerčil i kao da je želeo i nama Srbima da stavi do znanja da tog kobnog 5. avgusta nismo izgubili baš sve, da je još mnogo toga ostalo pred nama, radosti, suza ali i bolje budućnosti za naš izmučeni narod. Obećavam vam ponovo, da Srbija više nigde na srpskom etničkom prostoru neće dozvoliti sprovođenje takvih zločinačkih akcija!

Obraćanjem Vučića, ujedno se i završila ceremonija obeležavanja Dana sećanja na žrtve “Oluje”. Ostao je bol u srcima onih koji su izgubili svoje najmilije, i koji se svakog dana sete strahota koje su ih zadesile tog avgustovskog dana pre 22 godine, ali i nada i vera da se tako nešto ne sme nikada ponoviti i da treba graditi dobre odnose sa svojim susedima i pružiiti ruku pomirenja, za bolju budućnost!

Autor: Bojana Lalić Šević
Foto: Darko Dozet