Početna Gradske teme Danas počinje “Tamburica fest” u novom formatu

Danas počinje “Tamburica fest” u novom formatu

0

13. po redu svetski festival tamburaške muzike “Tamburica fest 2020“, počinje danas, 23. oktobra u potpuno novom formatu, kao multimedijalna manifestacija i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom na kojoj će do nedelje, 25. oktobra nastupiti tamburaški sastavi iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Tamburaši će muzicirati sa svojih destinacija, iz svojih gradova a sve će biti uživo prenošeno putem lajv striminga, internetom preko društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, RTV Srbije, RTV Vojvodine i RTV Republike Srpske. Takođe, Novosađani će nastupe majstora pera i žice moći da prate na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju kraj “Štranda“ i na platou ispred “Spens-a“.

Epitet “zemlja prijatelj festivala“ ove godine ponela je Italija, pa će uvodne festivalske večeri uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva nastupiti i čuveni tenor, Matija Zaneti a „Tamburica fest 2020“ zvanično će otvoriti Кarlo Lo Кašo, ambasador Italije u Srbiji, takođe u živom prenosu.

Кako ističe dr Jovan Pejčić, direktor festivala, organizatori su u skladu sa razvojem novih tehologija ali i uslovima pandemije u kojima trenutno živimo, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom bogate tradicije.

“Naš cilj je negovanje kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse”, kaže dr Pejčić. “Naravno, u prvom planu nam je, kao društveno odgovornom udruženju najvažnije zdravlje učesnika i publike. Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim gradovima i državama a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike, kako kod nas i u regionu, tako i u bilo kom kraju sveta, bezbedno pratiti prenos uživo putem interneta.”

Posebno zanimljivo na ovogodišnjem festivalu biće glasanje stručnog žirija, čiji članovi će se iz svojih zemalja javljati u lajv strimingu i saopštavati ocene, pa će i izvođači i publika istovremeno saznati ko je pobednički orkestar i ko su najuspešniji instrumentalisti.

Sva tri festivalska dana, četvoročasovni program sadržaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na “Tamburica festu“ u prethodnih nekoliko godina, kao što su nastupi Željka Bebeka, Lepe Brene, Željka Samardžića … sa tamburaškim orkestrima. Takođe, u jedinstvenoj tamburaškoj promenadi, biće predstavljena kulturno- turistička ponuda Novog Sada kao i najznačajnija mesta i spomenici u čast tamburaša i pesnika.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay