Početna Gradske teme Danas protest novinara na Trgu slobode i u još četiri grada

Danas protest novinara na Trgu slobode i u još četiri grada

cenzura_u_medijima (1)111Protest pod nazivom “Novinari ne kleče/predsedniče Vlade, održite obećanje” održaće se u ponedeljak 21. decembra na Trgu slobode s početkom u 19 časova.
Razlog protesta je odugovlačenje sa najavljenim razrešenjem s funkcije ministra odbrane Bratislava Gašića.
Navodi se da je nedopustivo dalje odlaganje ispunjenja obećanja koje je premijer Aleksandar Vučić dao u nekoliko navrata, a koje glasi da će ministar odbrane biti razrešen zbog skaradne izjave kojom je uvredio sve novinare i sve žene ove zemlje, te da su potpuno nedopustivi pokušaji da se ova njegova izjava relativizuje i opravda. Sa protesta će biti poslata poruka da se pod hitno mora okončati politikantski cirkus koji je usledio posle seksističkog i anticivilizacijskog gesta Gašića, i da on mora, bez odlaganja, biti smenjen.
Poziv novinarima da se odazovu u što većem broju uputile su dve najveće medijske asocijacije u Srbiji, ANEM (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) i AOM (Asocijacija onlajn medija), kao i novinarska udruženja NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) i NDNV (Nezavisno društvo novinara Vojvodine). Protest se u isto vreme organizuje još u Beogradu ispred Vlade Srbije, u Nišu ispred Narodnog pozorišta, u Kragujevcu na Trgu kod Krsta i u Vranju ispred zgrade Skupštine grada.
Podsetimo, prvi protest organizovan je 7. decembra ispred zgrade Vlade u Beogradu, dan posle izjave Gašića da “voli novinarke koje lako kleknu”. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je izjavio da treba da se svi zapitamo kako smo došli u situaciju da političari i drugi “novinarima brišu pod”.

Autor: 021